Την πρόθεση της Federal Reserve να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο μήνα εγκαινιάζοντας έναν ανοδικό κύκλο των επιτοκίων με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού επανέλαβε και σήμερα ο Τζερόμ Πάουελ, επισημαίνοντας ωστόσο πως το Ουκρανικό σημαίνει πως η Τράπεζα θα πρέπει να κινηθεί «πιο προσεκτικά».

Ο επικεφαλής της Fed βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο λόφο του Καπιτωλίου, αυτή τη φορά για την καθιερωμένη κατάθεση του ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας. Χθες είχε καταθέσει ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θα προτείνω και θα υποστηρίξω μια αύξηση της τάξεως του 0,25% στη συνεδρίαση του Μαρτίου» τόνισε και σήμερα ο κ. Πάουελ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη αύξηση, αν ο πληθωρισμός δεν κατέβει».

Κοινώς, το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν πρόκειται να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να παρεκκλίνει από το μονοπάτι που έχει χαράξει. «… θα συνεχίσουμε πάνω στις γραμμές που είχαμε υπόψη πριν την εισβολή στην Ουκρανία, δηλαδή να προχωρήσουμε σε αύξηση των επιτοκίων στο συμβούλιο του Μαρτίου και να συνεχίσουμε στην πορεία αυτή μέσα στη χρονιά» εξήγησε. Όμως, παραδέχτηκε πως υπάρχει ένας αυξημένος παράγοντας αβεβαιότητας, που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, προφανώς στο ρυθμό της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Ο πόλεμος μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην οικονομία 

Αν και είναι ακόμη ασαφές ποιος θα είναι ο συνολικός αντίκτυπος για την αμερικανική οικονομία από τον πόλεμο, οι επιπτώσεις που προκύπτουν μπορούν να πλήξουν την αμερικανική οικονομία μέσα από αρκετά διαφορετικά κανάλια, από την εκτόξευση των τιμών έως την μείωση των δαπανών και των επενδύσεων.

«Αυτό που ξέρουμε για την ώρα είναι πως οι τιμές των commodities έχουν αυξηθεί σημαντικά, ειδικά οι ενεργειακές τιμές. Και αυτό σταδιακά θα επηρεάσει την αμερικανική οικονομία». Βραχυπρόθεσμα αυτό σημαίνει περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού, όμως πιθανότατα να υπάρχουν και άλλες συνέπειες, στο καταναλωτικό κλίμα, στις δαπάνες, στις επενδύσεις. «Είναι δύσκολο για την ώρα να διαπιστώσουμε την επίδραση τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση» σχολίασε.

Σε κάθε περίπτωση η Fed θα είναι σε εγρήγορση, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειες, ώστε να λαμβάνει τις αποφάσεις της.

Σημειωτέον πως η δεύτερη θητεία του κυρίου Πάουελ στο τιμόνι της Fed δεν έχει επικυρωθεί ακόμη, καθώς σκοντάφτει στις ενστάσεις που υπάρχουν από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην επιλογή της Σάρα Μπλουμ Ράσκιν για την θέση της αντιπροέδρου του εποπτικού συμβουλίου της Τράπεζας. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν αντίρρηση για την ανανέωση της θητείας του κ. Πάουελ, όμως όσο αρνούνται να δώσουν το πράσινο φως στον διορισμό της κυρίας Ράσκιν, που έχει ισχυρούς δεσμούς με το Δημοκρατικό Κόμμα, η όλη διαδικασία της ανανέωσης της ηγετικής φρουράς της Τράπεζας δεν προχωρά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή