Στο 54,4% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία κατά τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Έτσι, ξεπέρασε την πρόβλεψη για 52,5%, η οποία αποτυπώθηκε  σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg.

Οι τιμές των τροφίμων ανέβηκαν 64,5% και οι μεταφορές εκτινάχθηκαν στο 75,8% τον περασμένο μήνα, ωθώντας τον δείκτη στο υψηλότερο ποσοστό του από τον Μάρτιο του 2002.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτοαποκαλείται «εχθρός των επιτοκίων» και διέταξε την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 14%.

Η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 50% κατά τον περασμένο χρόνο και ο Ερντογάν στοιχηματίζει ότι ένα ασθενέστερο νόμισμα θα τονώσει τις εξαγωγές και θα τροφοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Υποσχέθηκε αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του «θα θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες».

Δε γίνεται χωρίς αύξηση επιτοκίων

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η συγκράτηση του πληθωρισμού χωρίς αύξηση των επιτοκίων δε θα πραγματοποιηθεί, ειδικά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί υψηλότερες τιμές ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, από τη Ρωσία.

Οι δευτερογενείς επιπτώσεις από την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων παγκόσμιων τιμών των βασικών εμπορευμάτων και των πιθανών νέων διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού, σημαίνουν ότι ο κίνδυνος για νέα άνοδο παραμένει, έγραψε σε ένα σημείωμα έρευνας ο Jason Tuvey, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics. .

«Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά σε αυτά τα υψηλά επίπεδα μέχρι τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους, αλλά η κεντρική τράπεζα και, κυρίως, ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να μην έχουν όρεξη για αυξήσεις επιτοκίων», πρόσθεσε.

Αύξηση παρατηρήθηκε και στον τομέα της ενέργειας. Καθώς η τιμή και η ζήτηση εκτινάχθηκαν, η Άγκυρα αναγκάστηκε να αυξήσει τις εγχώριες τιμές ενέργειας συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης κατά 50% στο ρεύμα για νοικοκυριά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση