«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Όχι μόνο γιατί είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Γιατί είναι πιο φτηνές. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι τηλεθεατές μας. Όσο περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουμε, αιολικά και ηλιακά, τόσο πιο φτηνή η ενέργεια την οποία τελικά θα πληρώνουμε» αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ

O πρωθυπουργός είπε ότι αυτό ισχύει και για τις επιχειρήσεις: «Δίνουμε δυνατότητα στις επιχειρήσεις, ας πούμε, να βάλουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά, να συνδέσουν μία γραμμή και να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες, αυτό που ονομάζουμε αυτοπαραγωγή. Άρα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος».

Αναφερόμενο στο φυσικό αέριο είπε ότι ήταν πάντα μεταβατικό καύσιμο: «Φεύγοντας από το λιγνίτη περνάμε από το φυσικό αέριο, για να καταλήξουμε τελικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα χρειαστούμε φυσικό αέριο. Το ερώτημα είναι από πού θα το βρούμε. Θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Με περισσότερο φυσικό αέριο το οποίο θα εισάγουμε μέσα από πλοία, το λεγόμενο LNG».

«Πώς θα φτάσει αυτό το αέριο μέσα στο ελληνικό σύστημα; Με σταθμούς επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου, όπως αυτός ο οποίος δρομολογείται, παραδείγματος χάρη, στην Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν και άλλα σχέδια, από άλλους σημαντικούς έλληνες επιχειρηματίες, για νέους τέτοιους σταθμούς. Κατά συνέπεια αυτή είναι η διαδρομή την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε και έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο» τόνισε και πρόσθεσε:

«Είχα σήμερα μία συζήτηση με τον αιγύπτιο Πρόεδρο, θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδος-Αιγύπτου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να παίρνουμε πολύ φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο, που θα παράγεται από τον ήλιο. Η Αίγυπτος μπορεί να παράγει, για ευνόητους λόγους, ακόμα πιο φθηνά αυτή την ενέργεια από ό,τι εμείς. Αύριο θα γίνουμε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για το υδρογόνο, που θα είναι η νέα μορφή ενέργειας πολύ»

Ερωτηθείς αναφορικά με τον λιγνίτη ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «ο λιγνίτης εξακολουθεί να είναι πανάκριβος, διότι κάθε τόνος λιγνίτη που καίγεται προστίθεται στο κόστος του λιγνίτη και το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Άρα ο λιγνίτης είναι πανάκριβος και σήμερα που μιλάμε. Δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας».

«Η δε απολιγνιτοποίηση ήταν σε ένα βαθμό δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι λιγνιτικές μονάδες που κλείνουν, κλείνουν και σε ένα βαθμό γιατί πολύ απλά έφτασαν στο τέλος της ζωής τους και δεν μπορούν να λειτουργούν άλλο. Ο λιγνιτικές μονάδες μπορούν να είναι εφεδρεία σε περίπτωση που το έχουμε ανάγκη. Παραδείγματος χάρη αν, ο μη γένοιτο, δεν είχαμε καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα χρησιμοποιούσαμε τον λιγνίτη εφεδρικά για να στηρίξουμε το σύστημα. Εάν έχουμε μία πολύ ζεστή μέρα το καλοκαίρι και δεν έχουμε, ας πούμε, καθόλου αιολικά και χρειαστούμε για λίγες ώρες ή για λίγες μέρες παραπάνω ενέργεια στο σύστημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον λιγνίτη. Όμως αυτή τη στιγμή ο λιγνίτης δεν είναι λύση στο πρόβλημα και πάντως δεν είναι λύση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί ενδεχομένως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια