Με «συνολική ανθρωπιστική κρίση» απειλούνται μέσα στις επόμενες ημέρες σημαντικές ουκρανικές πόλεις, όπως το Χάρκοβο και η Χερσώνα, με τις ουκρανικές αρχές να ζητούν απεγνωσμένα την δημιουργία ενός αποστρατικοποιημένου ασφαλούς διαδρόμου για τον ανεφοδιασμό τους με βασικό ιατρο-φαρμακευτικό υλικό.

Μιλώντας στους Financial Times, ο υφυπουργός Υγείας Ολέκσι Ιαρεμένκο υποστήριξε πως η κυβέρνηση του ζήτησε από τον Ερυθρό Σταυρό να οργανώσει ένα «διάδρομο» για την ροή βοήθειας και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, όμως κατέστη σχεδόν αδύνατον να πείσει τη Ρωσία να συμφωνήσει.

Με τα δεδομένα αυτά τα νοσοκομεία πολύ σύντομα δεν θα μπορούν να παρέχουν ούτε τη βασική ιατρική περίθαλψη.

«Το πρόβλημα μεγαλώνει και μεγαλώνει και είναι μόλις μία εβδομάδα» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η ανεφοδιαστική αλυσίδα προς πολλές από τις μεγάλες πόλεις έχει καταρρεύσει.

Ειδικά τα αποθέματα του οξυγόνου και βασικών φαρμάκων έχουν μειωθεί σημαντικά. Τρεις από τις μονάδες παραγωγής οξυγόνου της χώρας έχουν σταματήσει να λειτουργούν, ωστόσο ακόμη κι αν υπήρχαν αποθέματα, δεν θα μπορούσαν να φτάσουν στα νοσοκομεία.

Ειδικά σε πόλεις όπως το Χάρκοβο και η Χερσώνα το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς είναι αδύνατον να μεταφερθούν και να παραδοθούν υλικά στα νοσοκομεία, κάτι που σημαίνει πως «σε δύο με τρεις ημέρες περιμένουμε ανθρωπιστική κρίση, αν κάτι δεν αλλάξει».

Πιο καλή είναι η εικόνα στο Κίεβο, όπως και στο λιμάνι της Μαριούπολης, παρά την σημαντική παρουσία ρωσικών δυνάμεων.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε σε συνέντευξη του χθες και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, σχολιάζοντας πως υπάρχει άμεση ανάγκη για την διαμόρφωση ενός ασφαλούς διαδρόμου που θα διασφαλίζει την ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και προμηθειών στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα