Νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας υιοθέτησε την Παρασκευή η Ελβετία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ενισχύοντας την απομάκρυνση της χώρας από την παραδοσιακή της ουδετερότητα.

Ήδη από τη Δευτέρα η αλπική χώρα είχε υιοθετήσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που σχετίζονται με την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις

Πλέον, η Ελβετία απαγορεύει τις συναλλαγές με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, υιοθετεί τα μέτρα της ΕΕ που αφορούν το σύστημα SWIFT και μπλοκάρει ορισμένες εξαγωγές προς τη Ρωσία. Το τελευταίο αυτό μέτρο αφορά προϊόντα που «θα μπορούσαν να συμβάλουν στη στρατιωτική και τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας ή στην ανάπτυξη του τομέα άμυνας και ασφάλειας», εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην αεροπορική και τη διαστημική βιομηχανία, καθώς και κάποια αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τομέα του πετρελαίου.

Η κυβέρνηση έλαβε επίσης μέτρα για να μπορεί να δέχεται γρήγορα Ουκρανούς πρόσφυγες, ενεργοποιώντας ένα καθεστώς ειδικής προστασίας που τους επιτρέπει να λάβουν δικαίωμα διαμονής στην Ελβετία χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε κανονική διαδικασία ασύλου.

«Συμβατές οι κυρώσεις με την ουδετερότητα»

Η Ελβετία δήλωσε ότι η εφαρμογή των νέων κυρώσεων παραμένει συμβατή με την ουδετερότητά της, προσθέτοντας ότι έχουν προβλεφθεί δικλείδες που να διασφαλίζουν ότι οι κυρώσεις δεν παρεμποδίζουν ανθρωπιστικές δραστηριότητες.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας. «Θα αποφασίσει αυτόνομα για το αν θα υιοθετήσει περαιτέρω κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας».

Παράλληλα, οι ελβετικές αρχές ξεκαθαρίζουν ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός είναι διασφαλισμένος για τον τρέχοντα χειμώνα, ωστόσο θα εκπονηθεί νέο σχέδιο για την ελβετική βιομηχανία φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή