Οι λιμενεργάτες στη Βρετανία παίρνουν θέση κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία με τα λιμάνια της χώρας να αρνούνται να ξεφορτώσουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι σκληρές κυρώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνουν ότι τα ρωσικά πλοία δεν επιτρέπεται να ελλιμενίζονται σε βρετανικά λιμάνια. Ωστόσο, ένα κενό στα μέτρα αυτά, σημαίνει ότι τα ρωσικά αγαθά και η ενέργεια μπορούν ακόμα να μεταφερθούν στη χώρα χρησιμοποιώντας ξένα πλοία — επί του παρόντος δεν υπάρχει αποκλεισμός στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Και από ό,τι φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά τα λιμάνια παίρνουν τώρα την κατάσταση στα χέρια τους.

Ο Όμιλος Essar, ο οποίος διαχειρίζεται το διυλιστήριο Stanlow στη βορειοδυτική Αγγλία, δήλωσε ότι ένα πλοίο με γερμανική σημαία έλαβε έγκριση για να ελλιμενιστεί στον κοντινό τερματικό σταθμό Tranmere Oil στον ποταμό Mersey. Ωστόσο, η Σάρον Γκράχαμ, γενική γραμματέας της βρετανικής ένωσης Unite, είπε ότι τα μέλη της «σε καμία περίπτωση δεν θα ξεφορτώσουν κανένα ρωσικό πετρέλαιο ανεξάρτητα από την εθνικότητα του πλοίου που το παραδίδει».

«Είμαι πολύ περήφανη για τα μέλη του @unitetheunion που παίρνουν μια θέση αρχών για να αποτρέψουν την είσοδο ρωσικού πετρελαίου στα λιμάνια μας», πρόσθεσε μέσω tweet νωρίς την Κυριακή.

«Αλλά είναι αποτρόπαιο που έχουν τεθεί σε αυτή τη θέση από την βρετανική κυβέρνηση , η οποία εξακολουθεί να σέρνει τα πόδια της στις κυρώσεις».

Εν τω μεταξύ, δύο ρωσικά πλοία που επρόκειτο να ελλιμενιστούν στο Κεντ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, αποσύρθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο λόγω των κυρώσεων. Το προσωπικό στο λιμάνι του Grain LNG είχε εκφράσει την οργή του που μπορεί να τους ζητηθεί να ξεφορτώσουν τα φορτία των πλοίων.

«Οι εργαζόμενοι στον τερματικό σταθμό National Grid δεν θέλουν να αγγίξουν το φορτίο δεδομένης της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Matt Lay, επικεφαλής ενέργειας για το σωματείο Unison που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο τερματικό του Κεντ .

«Αυτό το προσωπικό είναι αποφασισμένο να δείξει την υποστήριξή του στον ουκρανικό λαό και να διατηρήσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας».

Ένα από τα πλοία, το Boris Vilkitsky με μια παρτίδα φυσικού αερίου, έδεσε στο λιμάνι του Montoir-de-Bretagne στη Γαλλία το Σάββατο, μετά την άρνηση του να εισέλθει στη Βρετανία.

Στην Ολλανδία, όπου επί του παρόντος δεν απαγορεύονται τα ρωσικά πλοία, φέρεται να παίρνουν θέση και οι λιμενεργάτες. Οι εργαζόμενοι φέρεται να προετοιμάζονται για νομική αντίδραση από πετρελαϊκές εταιρείες και φορτωτές.

Ο Niek Stam, εκπρόσωπος του ολλανδικού συνδικάτου FNV Havens, είπε στη δημοσιογραφική μονάδα Source Material : «Υπάρχει αίμα σε αυτό το πετρέλαιο, αίμα σε αυτό το κάρβουνο και αίμα στο φυσικό αέριο… Είμαστε στη διαδικασία να μάθουμε πώς μπορούμε να το μποϊκοτάρουμε χωρίς να διακινδυνεύσω ένα τεράστιο πρόστιμο στο δικαστήριο».

Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε στο Sky News ότι είναι υποχρεωτικό για όλα τα λιμάνια και τα λιμάνια να ακολουθούν τη νομοθεσία που απαγορεύει όλα τα ρωσικά πλοία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή