Την πρόταση για ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία απορρίπτει ανοιχτά η Γερμανία, επιλέγοντας αντ’ αυτού να δώσει έμφαση σε μια «διαρκή πίεση» προς τη Μόσχα, η οποία όμως δεν θα επιβαρύνει υπερβολικά τους ίδιους τους Γερμανούς πολίτες.

«Όλα τα βήματα μας έχουν σχεδιαστεί για να πλήξουν σκληρά τη Ρωσία και να έχουν διάρκεια μακροπρόθεσμα» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως για την ώρα η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης δεν μπορεί να διασφαλιστεί με εναλλακτικό τρόπο. «Επομένως (οι εισαγωγές από τη Ρωσία) είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των δημοσίων υπηρεσιών και την καθημερινότητα των πολιτών μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε ένα διάστημα που στην Ουάσιγκτον έχει φουντώσει για τα καλά η συζήτηση για διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, με σημείο αιχμής και τον ενεργειακό κλάδο. Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να δέχεται σημαντικές πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή από μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα. Όμως, ακόμη και αν αποφασιστεί ένα τέτοιο μπλόκο από τις ΗΠΑ, για τους Ευρωπαίους δεν θα είναι εύκολο να ακολουθήσουν. Αυτό ουσιαστικά επεσήμανε και ο Γερμανός Καγκελάριος.

Η Ε.Ε. έχει υψηλή εξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές, όμως ειδικά η Γερμανία ακόμη μεγαλύτερη. Υπολογίζεται πως η Γερμανία εισάγει από τη Ρωσία πάνω από το 55% του φυσικού αερίου που χρειάζεται, περίπου το 50% του άνθρακα και το 35% του πετρελαίου.

«Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά εδώ και μήνες με τους συνεταίρους της εντός της Ε.Ε. και πέρα από αυτή για να αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις από την ρωσική ενέργεια. Αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μία νυκτί. Επομένως είναι συνειδητή απόφαση μας να συνεχίσουμε τις εμπορικές μας δραστηριότητες αναφορικά με την ενεργειακή ροή από τη Ρωσία» ανέφερε το ανακοινωθέν της Καγκελαρίας.

Θυμίζουμε πως μέσα στην εβδομάδα η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις της για το σχέδιο σταδιακής ενεργειακής απεξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή