Εκεχειρία σε συγκεκριμένες περιοχές της Ουκρανίας από τις 09:00 το πρωί της Τρίτης για την απομάκρυνση των αμάχων ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας η Ρωσία.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Την ανακοίνωση αυτή επικαλούνται πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Κουλέμπα: Θέλουμε απευθείας συνομιλίες Ζελένσκι-Πούτιν

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε απόψε ότι το Κίεβο θέλει τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή ξέρει ότι ο Πούτιν είναι εκείνος που «κινεί τα νήματα» στη Μόσχα.

«Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ποιος παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ιδίως τώρα» ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης με τον Πούτιν», πρόσθεσε. «Εάν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν κάτω και να συζητήσουν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Τρίτη συνάντηση στη Λευκορωσία

Νωρίτερα την Δευτέρα, μετά από τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων και εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών ουκρανικών πόλεων από δυνάμεις της Ρωσίας, Μόσχα και Κίεβο φαίνεται πως σημείωσαν μικρή πρόοδο στην τρίτη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Από ουκρανικής πλευράς, ανακοινώθηκε ότι υπήρξαν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα άμαχοι που είχαν επιχειρήσει να διασχίσουν εγκαταλείψουν πολιορκούμενες πόλεις είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με πυρά.

Όπως δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που συμμετείχε στις συνομιλίες, οι δύο πλευρές φέρεται να συμφώνησαν στην προστασία των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός και εγγυήσεις ασφαλείας.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη αποφέρει αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση.

Από ρωσικής πλευράς ο επικεφαλής διαπραγματευτής, σε μια πιο λιτή δήλωση, σημείωσε: «Συζητήσαμε το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων με την Ουκρανία για αρκετή ώρα. Ελπίζουμε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο.»

Πούτιν: Μόνο επαγγελματίες στρατιώτες στην Ουκρανία

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει μόνο «επαγγελματίες στρατιώτες» στην επιχείρηση που διεξάγει στην Ουκρανία.

«Δεν θα χρησιμοποιήσουμε εφέδρους ή νεοσύλλεκτους», είπε ο Πούτιν.

Οι όροι του Ρώσου προέδρου

Τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έθεσε τέσσερις όρους για να σταματήσει αμέσως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι όροι γνωστοποιήθηκαν από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο πριν οι εκπρόσωποι των δύο χωρών καθίσουν ξανά στο τραπέζι προκειμένου να διαπραγματευτούν για τρίτη φόρα.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο Reuters.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει τη «στρατιωτική επιχείρηση» αμέσως, εάν το Κίεβο έκανε αποδεκτούς αυτούς τους όρους.

Όπως αναφέρει το Reuters, η δήλωση αυτή του Πεσκόφ είναι μέχρι στιγμής η πιο σαφής όσον αφορά τους όρους που θέλει να επιβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία προκειμένου να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα»

Το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι οι επιθέσεις θα «σταματούσαν στη στιγμή» εάν ικανοποιούνταν αυτά τα αιτήματα.

Σχετικά με το θέμα της ουδετερότητας, ο Πεσκόφ είπε: «Θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απορρίπτει οποιουσδήποτε στόχους για να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να προβάλει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία.

«Πραγματικά ολοκληρώνουμε την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την ολοκληρώσουμε. Αλλά το κυριότερο είναι να σταματήσει η Ουκρανία τη στρατιωτική της δράση. Θα πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση και τότε κανείς δεν θα πυροβολεί», δήλωσε.

Τσαβούσογλου: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια την Πέμπτη

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα έχουν την Πέμπτη διαβουλεύσεις στην Αττάλεια της Τουρκίας.

«Η συνάντηση θα είναι σε τριμερή μορφή. Θα συμμετάσχω και εγώ», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής.

Τι λένε οι ΗΠΑ για τον θάνατο αμάχων

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί από μεγαλύτερες αποστάσεις σε ουκρανικούς στόχους αυξάνουν τον αριθμό των αμάχων που σκοτώνονται και τις ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές, δήλωσε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο, χωρίς να αναφέρει ότι οι απώλειες αμάχων είναι σκόπιμες.

«Περισσότεροι άμαχοι σκοτώνονται και τραυματίζονται… και ο Πούτιν έχει ακόμα επιλογή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, καλώντας τον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία.

Παράλληλα είπε πως το Πεντάγωνο δεν εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βόρεια και βορειοανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την πόλη Χερσώνα και προσπαθούσαν να περικυκλώσουν τη Μαριούπολη, αλλά δεν την έχουν θέσει ακόμη υπό τον έλεγχο τους.

OHE: Ξεπέρασαν το 1,7 εκατ. οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Με αδιάκοπο ρυθμό συνεχίζει να φουντώνει το προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία, με τον απλό κόσμο να φεύγει προς πάσα κατεύθυνση αναζητώντας καταφύγιο από τον πόλεμο. Σύμφωνα με τα νεότερα σημερινά στοιχεία του ΟΗΕ, το κύμα έχει αισίως ξεπεράσει πλέον τα 1,7 εκατ. άτομα.

Ο νεότερος απολογισμός του ΟΗΕ κατά την δωδέκατη ημέρα του πολέμου επισημαίνει πως από τα τουλάχιστον 1,7 εκατ. Ουκρανών προσφύγων το μεγαλύτερο τμήμα, ήτοι πάνω από 1 εκατομμύριο, έχει κατευθυνθεί στην Πολωνία. Ειδικότερα, η Πολωνία έχει απορροφήσει 1,03 εκατ. πρόσφυγες, ήτοι πολλαπλάσιος αριθμός από τους 180.000 Ουκρανούς που έχουν περάσει τα σύνορα με την Ουγγαρία και τους 128.000 που επέλεξαν τη Σλοβακία.

Πάντως, ένα μικρό τμήμα των προσφύγων εξακολουθεί να κατευθύνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ήτοι προς την Ρωσία. Πρόκειται για ρωσόφωνους από τις ουκρανικές επαρχίες του Ντομπάς. Συγκεκριμένα, προς την Ρωσία έχουν κινηθεί 149.000 άτομα.

Πώς εξελίσσεται η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα