Την πρόθεσή του να παρατείνει για ένα επιπλέον έτος τις δεσμεύσεις της 1ης Πρόσκλησης της γεωργοπεριβαλλοντικής – κλιματικής δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (Κομφούζιο)» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020, για όσους/όσες δικαιούχους το επιθυμούν και εφόσον προβούν σε υποβολή αίτησης στήριξης στο πλαίσιο της Πρόσκλησης για ετήσια παράταση, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι αιτήσεις στήριξης για την παράταση θα υποβληθούν κατά το χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία θα εκδοθεί έως τα μέσα του έτους 2022.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης για παράταση, είναι να έχει προηγηθεί η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2022 εκ μέρους των υποψηφίων.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι μπορούν να κριθούν όσοι/όσες (σωρευτικά):

  • έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. 6769/26-6-2017 1ης Πρόσκλησης της δράσης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και
  • διαθέτουν ενεργό Τεχνικό Δελτίο έτους εφαρμογής 2021, τελευταίο έτος εφαρμογής της αρχικής περιόδου δεσμεύσεων διάρκειας πέντε (5) ετών.

Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης με δικαίωμα παράτασης πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας:

  • να συμπεριλαμβάνονται στο ενεργό Τεχνικό Δελτίο του έτους εφαρμογής 2021 της 1ης Πρόσκλησης του/της υποψηφίου/ας
  • να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του/της υποψηφίου/ας έτους 2022 με επιλέξιμη για την 1η Πρόσκληση της δράσης καλλιέργεια (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά) ή με συγκαλλιέργεια των παραπάνω επιλέξιμων καλλιεργειών.

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι παράτασης μπορούν να αιτηθούν προς ένταξη είτε το σύνολο είτε κάποια εκ των αγροτεμαχίων του ενεργού Τεχνικού Δελτίου έτους εφαρμογής 2021 της 1ης Πρόσκλησης.

Δεν είναι επιλέξιμα προς ένταξη στην Πρόσκληση παράτασης, αγροτεμάχια που είναι ενταγμένα στο πλαίσιο της 2ης ή της 3ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 καθώς και αγροτεμάχια που είναι ενταγμένα στο πλαίσιο άλλης δράσης των Μέτρων 10 και 11 του ΠΑΑ 2014 – 2020.

Διευκρινίζεται ότι τυχόν ευρήματα που θα προκύψουν κατά την ολοκλήρωση των πληρωμών της εκκαθάρισης έτους εφαρμογής 2021 στο πλαίσιο του τελευταίου έτους εφαρμογής της αρχικής περιόδου της 1ης Πρόσκλησης, θα ληφθούν υπόψη κατά την πληρωμή του έτους εφαρμογής 2022 που αφορά στην ετήσια παράταση των δεσμεύσεων και θα επιβληθούν οι, κατά περίπτωση, προβλεπόμενες μειώσεις ή/και κυρώσεις.

Γραμμή βάσης – Δεσμεύσεις

Οι δικαιούχοι οφείλουν να τηρούν, τη γραμμή βάσης της δράσης, ενώ οι δεσμεύσεις των δικαιούχων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αρχικής περιόδου των πέντε ετών (31/1/2022), συνεχίζονται για ένα επιπλέον έτος και λήγουν την 31η Ιανουαρίου 2023.

Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να συνεχίσουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων της δράσης, όπως αυτές περιγράφονται στο οικείο θεσμικό πλαίσιο. Διευκρινίζεται ότι κατά το έτος της παράτασης, οι δικαιούχοι συνεχίζουν να κάνουν αποκλειστική χρήση φερομονών για την αντιμετώπιση των εντομολογικών εχθρών – στόχων (καρπόκαψα, ανάρσια, φυλλοδέτης) της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς. Για το έτος εφαρμογής 2022, απαγορεύεται η χρήση χημικών εντομοκτόνων για την αντιμετώπιση των εχθρών – στόχων των παραπάνω καλλιεργειών.

Είδος χορηγούμενης ενίσχυσης

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο ενταγμένης στη δράση γεωργικής έκτασης με επιλέξιμη καλλιέργεια, προκειμένου να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα), τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που συνεπάγεται η τήρηση των δεσμεύσεων της δράσης.

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται στα 454 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως και αφορά τις καλλιέργειες ροδακινιά, νεκταρινιά και βερικοκιά.

Στο παραπάνω ποσό συμπεριλαμβάνεται το κόστος συναλλαγής (αμοιβή επιβλέποντα Γεωπόνου) που ανέρχεται μέχρι και το ύψος των 14 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως.

Να σημειωθεί, ότι όσοι/ες υποψήφιοι/ες πληρούν τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της ετήσιας παράτασης, μπορούν με δική τους ευθύνη να ξεκινήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων της δράσης για την καλλιεργητική περίοδο 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO