Τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) στην Ελλάδα παρουσιάζει μια νέα έκδοση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

– Οι γυναίκες διδάκτορες αποτελούσαν το 2020 το 49,3% στο σύνολο των διδακτόρων στην χώρα μας. Οι γυναίκες διδάκτορες έως 35 ετών αποτελούσαν το 41,2% του συνόλου των γυναικών διδακτόρων, ενώ το 35,2% ήταν γυναίκες 36-44 ετών.

– Η υψηλότερη συμμετοχή των γυναικών καταγράφεται στο επιστημονικό πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών (58%), ενώ ακολουθούν οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες (55,6%), καθώς και οι Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική (52,4%).

– Το συνολικό προσωπικό που απασχολείται σε Ε&Α στην Ελλάδα ανέρχεται σε 103.525 άτομα, ενώ 45.001 είναι γυναίκες (ποσοστό 43,5% με βάση στοιχεία 2019). Με βάση το ποσοστό αυτό, η Ελλάδα κατατάσσεται 7η μεταξύ των χωρών της ΕΕ-27.

– Οι γυναίκες καταγράφουν υψηλά ποσοστά (πάνω από 50%) στις δράσεις υποστήριξης υποψηφίων διδακτόρων, μεταδιδακτόρων και νέων ερευνητών, που χρηματοδοτήθηκαν σε εθνικό επίπεδο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο τα έτη 2016-2021. Μικρότερη είναι ωστόσο η συμμετοχή τους στις δράσεις νέων ερευνητών που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ την περίοδο 2014-2020, όπως οι χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (συμμετοχή γυναικών 27,6%) και οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie (συμμετοχή γυναικών 37,9%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Επίστρατοι, εθελοντές και κρατούμενοι οι περισσότεροι ρώσοι νεκροί
Επικαιρότητα |

Επίστρατοι, εθελοντές και κρατούμενοι οι περισσότεροι ρώσοι νεκροί στην Ουκρανία

Οι συνολικές ανεπανόρθωτες απώλειες της Ρωσίας (δηλαδή όσοι τέθηκαν εκτός μάχης λόγω τραυματισμού, θανάτου, ή αγνοούνται) ενδέχεται να φθάνουν τουλάχιστον τους 117.000.

Εκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ: Ερχεται με χιόνια η κακοκαιρία Barbara
Επικαιρότητα |

Έρχεται η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» με χιόνια και στην Αττική

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

ΗΠΑ: Κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας πάνω από σιλό πυρηνικών πυραύλων [video]
Επικαιρότητα |

Κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας πάνω από τις ΗΠΑ - Τι συμβαίνει; [video]

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ εξέτασε, κατόπιν διαταγής του Μπάιντεν, το ενδεχόμενο να καταρρίψει κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας που πετά πάνω από την αμερικανική επικράτεια συλλέγοντας στρατιωτικές πληροφορίες.