Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τους Ρώσους ότι δεν σέβονται τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Μαριούπολη.

«Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», κατήγγειλε το υπουργείο μέσω της σελίδας του στο Facebook και διαβεβαίωσε πως ο ρωσικός στρατός «δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη».

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε επίσης σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση ότι 30 λεωφορεία βρίσκονται καθοδόν προς την πολιορκημένη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους που θα απομακρυνθούν από την πόλη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη.

https://twitter.com/xXSarah1981Xx/status/1501224479145533440

Οι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούν προς την κατεύθυνση μίας οδού

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούν προς την κατεύθυνση μιας οδού που έχει διατεθεί για την ανθρωπιστική αρωγή, πρόσθεσε η ίδια χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξάλλου τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Σούμι, πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 350 χλμ. βορειοανατολικά του Κιέβου, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις ουκρανικές αρχές.

«Τα πτώματα 21 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ανακαλύφθηκαν» στο σημείο όπου έγινε η αεροπορική επίθεση, ανέφερε η περιφερειακή εισαγγελία στη σελίδα της στο Facebook. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί από τις υπηρεσίες διάσωσης έκανε λόγο για εννέα νεκρούς.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη πομπή, αποτελούμενη από κατοίκους και ξένους φοιτητές, αναχώρησε από την ουκρανική πόλη Σούμι, μετά από συμφωνία Κιέβου – Μόσχας για τo σχέδιο απομάκρυνσης αμάχων και τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει την εκκένωση αμάχων από το Σούμι προς την Πολτάβα, συμπεριλαμβανομένων ξένων φοιτητών», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τη Ρωσία να συμφωνήσει στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Διαφωνία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Σημειώνεται πως η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι δυστυχώς δεν κατέστη εφικτή μια συμφωνία με τη Ρωσία για τη διάνοιξη και άλλων ανθρωπιστικών διαδρόμων, πέρα από εκείνη του Σούμι, από το οποίο ήδη αποχώρησε η πρώτη οχηματοπομπή με αμάχους.

Η Μόσχα έχει προτείνει τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων και από το Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και το Τσερνίχιβ.

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ξυλοδαρμούς – Έκκληση για την ασφάλειά των αμάχων

Καταγγελίες για περιστατικά βίας ανάμεσα σε αμάχους, μέσα στο χάος των ημερών φέρνει στο φως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,

Υπήρξαν αναφορές ότι άνθρωποι σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία που θεωρούνται φιλορώσοι ξυλοκοπήθηκαν, δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Σε περιοχές που έχουν τεθεί πρόσφατα υπό τον έλεγχο ένοπλων ομάδων στην ανατολική Ουκρανία, η Μπασελέ πρόσθεσε ότι έλαβε αναφορές για κράτηση φιλο-ουκρανών ακτιβιστών.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στους αμάχους που έχουν παγιδευτεί σε περιοχές της Ουκρανίας να μπορούν να φύγουν με ασφάλεια.

«Επαναλαμβάνω την επείγουσα έκκλησή μου για ειρηνικό τέλος των εχθροπραξιών», είπε η Μπασελέ στο φόρουμ της Γενεύης μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης