Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , η Eurostat παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Στην ΕΕ το 2020, οι γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ είχαν το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης (53%), ενώ οι γυναίκες που γεννήθηκαν εντός ΕΕ είχαν ποσοστά απασχόλησης περίπου 68%.

Κατά τη σύγκριση των στοιχείων της αγοράς εργασίας για γυναίκες που γεννήθηκαν στο εξωτερικό (γεννημένες στην ΕΕ και εκτός ΕΕ) και για γυναίκες που παρέμειναν στη χώρα που γεννήθηκαν, οι γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ είχαν το χαμηλότερο ποσοστό δραστηριότητας (62%). Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που γεννήθηκαν στην ΕΕ είχαν το υψηλότερο ποσοστό δραστηριότητας (74%), ακολουθούμενες αμέσως από τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην ΕΕ (73%). Οι γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ σημείωσαν επίσης το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (16%), ακολουθούμενες από τις γυναίκες που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ (9%) και τις γυναίκες που έμειναν στην πατρίδα τους (6%). Επιπλέον, η μακροχρόνια ανεργία ήταν χαμηλότερη μεταξύ των γυναικών που γεννήθηκαν στην ΕΕ (33%), σε αντίθεση με τις γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ (37%) και τις εγγενείς γυναίκες (38%).

Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας των εργαζομένων γυναικών διαφέρουν επίσης. Το 2020, το μερίδιο των εργαζομένων μερικής απασχόλησης ήταν υψηλότερο για τις γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ (39%), σε σύγκριση με τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην ΕΕ (37%).

Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης για γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ ήταν η Εσθονία και η Τσεχία (και οι δύο 72%), ακολουθούμενες από την Πορτογαλία (71%). Τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης για την ίδια ομάδα καταγράφηκαν στην Ελλάδα και το Βέλγιο (και τα δύο περίπου 42%), ακολουθούμενα από την Ιταλία (45%). Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από τρία, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό απασχόλησης για τις γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ ήταν χαμηλότερο από ό,τι για τις γυναίκες που γεννήθηκαν σε αυτόχθονες χώρες. Το χάσμα ήταν πιο έντονο στη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, με διαφορές 20 ποσοστιαίων μονάδων (pp) και άνω μεταξύ των δύο ομάδων.

Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης για τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην ΕΕ ήταν η Μάλτα (84%), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (79%) και την Πορτογαλία (77%). Το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης για την ίδια ομάδα καταγράφηκε στην Ελλάδα (49%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (52%) και την Ισπανία (59%). Στη Μάλτα, το ποσοστό που παρατηρήθηκε για τις γυναίκες που γεννήθηκαν αλλού στην ΕΕ ήταν 18 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό για τις γυναίκες που γεννήθηκαν σε αυτόχθονες χώρες. Η Σλοβακία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία κατέγραψαν όλες διαφορές 5 π.μ. ή περισσότερο προς την ίδια κατεύθυνση. Αντίθετα, στη Λιθουανία, το ποσοστό απασχόλησης για τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην ΕΕ ήταν 12 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το ποσοστό που παρατηρήθηκε για τις εγγενείς γυναίκες.

Τέλος, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης για τις εγγενείς γυναίκες ήταν η Σουηδία (84%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (80%) και την Ολλανδία (78%). Το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης για την ίδια ομάδα καταγράφηκε στην Ελλάδα (53%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (54%) και τη Ρουμανία (61%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες