Η Κλιματική Κρίση και οι συνέπειες της όπως τα ακραία φυσικά φαινόμενα, η πανδημία και το όπλο του εμβολιασμού, η εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία και οι απειλές για την άμυνα & την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν αποκλειστικά και μόνο από εθνικές δημόσιες και πολύ περισσότερο, αν αυτές οι πολιτικές δεν μπορούν και δεν θέλουν να ξεφύγουν από την πεπατημένη… Είτε το θέλουμε, είτε όχι η εποχή μας που βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς μεταβολής δεδομένων απαιτεί νέες πρωτότυπες ριζοσπαστικές απαντήσεις.

Χρειάζεται σκέψη έξω από το κουτί!  Και έξω από το κουτί ήταν και η βαθιά πολιτική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την επιστολή του προς την  πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen με ένα Σχέδιο 6 σημείων -κάθε στοιχείο του οποίου έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη κλιμάκωση που παρατηρείται στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου. Βεβαίως, η ανάγνωση της επιστολής Μητσοτάκη χρειάζεται να γίνει σε συνδυασμό με το άρθρο του στο επιδραστικό Politico (www.politico.eu). Και αυτό γιατί δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη μια επισήμανση στο άρθρο του: «Το “σπιράλ” κερδοσκοπίας και πολιτικοποιημένων αυξήσεων τιμών πρέπει να σταματήσει. Όταν οι αγορές παύουν να λειτουργούν κανονικά, είναι υποχρέωση των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών αρχών να παρέμβουν και να διασφαλίσουν ότι η αγορά μπορεί να επαναρυθμιστεί και να εξισορροπηθεί. Τώρα είναι αυτή η ώρα».

Στη ζωή και ειδικά σε περιόδους γενικευμένης αβεβαιότητας λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων δεν υπάρχουν ιδεολογικά θέσφατα – υπάρχουν ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις υπέρ των συμφερόντων των πολιτών. Αυτές ακριβώς τις ώρες, οι πολιτικές ηγεσίες, τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουν να απαντήσουν στο σκληρό δίλημμα: Με τις κοινωνίες ή με τους κερδοσκόπους; Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι μία και μόνη: Με τις κοινωνίες!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έβαλε το πλαίσιο των επιλογών του: «(…)ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί και πανευρωπαϊκή απάντηση. Πριν βρεθώ, λοιπόν, αύριο στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής στις Βερσαλλίες με επιστολή μου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κα Ursula von der Leyen, πρότεινα μία πολιτική παρέμβαση έξι σημείων στη διαμόρφωση της εμπορικής αξίας του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά. Κι αυτό γιατί, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αληθινό πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του καυσίμου, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κερδοσκοπικά, με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία.

Και, προφανώς, οι συνέπειες αυτής της κατάστασης επιδρούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού των καταναλωτών αλλά και στις οικονομίες όλων των κρατών. Θυμίζω ότι τα πιο πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σημαντική ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

Είναι συνεπώς η ώρα της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία σε ακραίες συνθήκες -το τονίζω σε ακραίες συνθήκες, όπως αυτές που βιώνουμε τώρα -οφείλει να πάρει τολμηρά ριζοσπαστικά μέτρα, που θα αποσυνδέουν τη γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση. Μέτρα έκτακτου χαρακτήρα αλλά και μέτρα άμεσης δράσης.

Αν σκεφτούμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν πριν την κρίση στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και τώρα έφτασαν τα 300 ευρώ, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ο εχθρός μας δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά μία βασική δυσλειτουργία με κερδοσκοπικά αίτια στην αγορά του φυσικού αερίου.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συνδυάζεται με την ανάγκη συγκρότησης ενός Ειδικού Ταμείου απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια. Και, προφανώς, εντάσσεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αποσύνδεση των χωρών- μελών της Ένωσης από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε χθες στο δημόσιο διάλογο μια σειρά από προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν και αύριο στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής.

Όμως η πρότασή μας έχει μία συγκεκριμένη και ρεαλιστική στόχευση, και αυτή είναι η αποσύνδεση των πολεμικών εξελίξεων από το ράλι των τιμών και η διακοπή της αλληλοτροφοδότησης αυτών των δύο κρίσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion