Οι σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες κατά της ρωσικής οικονομίας φαίνεται πως οδήγησαν την βιομηχανία-σύμβολο αυτοδυναμίας της Ρωσίας, την αυτοκινητοβιομηχανία Lada, να τραβήξει… χειρόφρενο και να θέσει σε άδεια χιλιάδες υπαλλήλους της.

Η μητρική εταιρεία δεν έχει πλέον πρόσβαση σε βασικά ανταλλακτικά και προμήθειες που χρειάζεται για την κατασκευή αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να σταματήσει τη λειτουργία των εργοστασίων της.

Η εξέλιξη αυτή είναι μια ακόμα μαρτυρία πόσο έντονα πλήττεται η ρωσική οικονομία και βιομηχανία από τα μέτρα που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift έχει δυσκολέψει τις ρωσικές εταιρείες να συναλλάσσονται με προμηθευτές. Οι διαδρομές ανεφοδιασμού, ιδιαίτερα μέσω της Ουκρανίας, έχουν κλείσει και η υποτίμηση του ρουβλιού έχει καταστήσει πολύ πιο ακριβές τις πληρωμές για ανταλλακτικά εκτός Ρωσίας.

Παλιότερα μια τέτοια διακοπή ήταν αδιανόητη. Κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, η μητρική εταιρεία της Lada, AvtoVAZ, έχτισε ένα γιγάντιο εργοστάσιο στις όχθες του ποταμού Βόλγα, που ήταν σε θέσει να αναπτύξει και να στηρίξει μια εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού.

«Θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να ξεκινήσει ξανά η παραγωγή»

Σήμερα, ωστόσο, η AvtoVAZ ανήκει στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault SA και το εργοστάσιο του Togliatti βασίζεται σε ένα εργοστάσιο της Renault στη Ρουμανία για υποσυναρμολόγηση και εξαρτήματα. Περισσότερο από το 20% των εξαρτημάτων της AvtoVAZ – από συνδέσμους έως βασικά ηλεκτρονικά είδη – προέρχονται από χώρες εκτός Ρωσίας.

«Αν σταματήσει το εμπόριο, η AvtoVAZ σταματά», είπε ένα πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της AvtoVAZ. Θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να ξεκινήσει ξανά η παραγωγή χωρίς την υποστήριξη της Renault, πρόσθεσε το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Ένας εκπρόσωπος της AvtoVAZ είπε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να σταματήσει τα εργοστάσιά της τουλάχιστον έως τις 11 Μαρτίου λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών που έχει επηρεάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει τις κυρώσεις.

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει έλλειψη νέων οχημάτων εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η AvtoVAZ παραμείνουν ανενεργές. Η Lada είναι η μόνη εγχώρια μάρκα της Ρωσίας με σημαντικό μερίδιο αγοράς, αντιπροσωπεύοντας το 21% των πωλήσεων αυτοκινήτων στη Ρωσία πέρυσι, και πολλές ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αναστείλει την παραγωγή οχημάτων στα εργοστάσιά τους στη Ρωσία. Η χώρα έχει περίπου 46 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα, τα οποία είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 15 ετών, σύμφωνα με τον Thomas Besson, αναλυτή στη χρηματιστηριακή εταιρεία Kepler Cheuvreux.

«Πρέπει ακόμη να μετακινηθούν, είτε η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο είτε όχι», είπε ο κ. Μπεσόν. «Αυτό απαιτεί ακόμα κάποιος να φτιάξει τα αυτοκίνητα. Η AvtoVAZ είναι μια από τις εταιρείες με τον υψηλότερο βαθμό τοπικής ολοκλήρωσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή