Την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων επιδιώκουν Άγκυρα και Τελ Αβίβ, με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ να επισκέπτεται την Τετάρτη την Τουρκία στο πρώτο επίσημο ταξίδι Ισραηλινού ηγέτη από το 2008, για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται με «φόντο» τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, που επαναφέρουν με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Επανεκκίνηση»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα επανεξετάσουν όλες τις πτυχές των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ στις συνομιλίες τους.

«Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα και η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχει γνωρίσει σίγουρα σκαμπανεβάσματα και δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια», δήλωσε από την πλευρά του ο Χέρτζογκ σε δημοσιογράφους, στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ισραηλινός ομόλογός του Ισαάκ Χέρτζογκ ανταλάσσουν χειραψία στην Άγκυρα

«Θα προσπαθήσουμε να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας και να τις οικοδομήσουμε με μετρημένο και προσεκτικό τρόπο», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρόεδρος, η θέση του οποίου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική.

Το φυσικό αέριο μετά τον EastMed

Ένας ιδιαίτερος τομέας ενδιαφέροντος για την Τουρκία και το Ισραήλ είναι το φυσικό αέριο. Ο Ερντογάν είπε ότι η επίσκεψη θα προαναγγείλει μια «νέα εποχή» και ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να μεταφέρουν ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αναβιώνοντας μια ιδέα που συζητήθηκε για πρώτη φορά πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ένα καυτό θέμα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες εκκλήσεις από ευρωπαίους ηγέτες να μειώσουν την εξάρτηση της ηπείρου από το ρωσικό αέριο.

Τα σχέδια για έναν υποθαλάσσιο αγωγό από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, εξαιρουμένης της Τουρκίας, σταμάτησαν αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επιφυλάξεις τον Ιανουάριο, σχολιάζει το Reuters αναφερόμενο στο «ναυάγιο» του EastMed.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή