Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί να αναιρέσει την πρόοδο της Αφρικής στην πορεία ανάκαμψής της από τη ζημιά της πανδημίας Covid-19, προειδοποίησε η επικεφαλής του  Διεθνούς Νομισματικού, υπογραμμίζοντας ότι η νέα κατάσταση φέρνει την ήπειρο αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις.

Η Αφρική είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στον αντίκτυπο του πολέμου μέσω τεσσάρων βασικών καναλιών — αυξημένες τιμές τροφίμων, υψηλότερο κόστος καυσίμων, χαμηλότερα έσοδα από τον τουρισμό και δυνητικά δυσκολότερη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε μια συνάντηση Αφρικανών υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών εξέφρασαν ανησυχίες για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

«Μια επαναβαθμονόμηση των πολιτικών φαίνεται αναπόφευκτη σε πολλές χώρες», είπε η Γκεοργκίεβα. «Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, το ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες να μειώσουν το κόστος οποιωνδήποτε απαραίτητων προσαρμογών πολιτικής μέσω συμβουλών πολιτικής, ανάπτυξης ικανοτήτων και δανεισμού. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στη δέσμη εργαλείων δανεισμού του ταμείου παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης».

Το ΔΝΤ το 2020 παρείχε 13 φορές τον μέσο ετήσιο δανεισμό του στην υποσαχάρια Αφρική και αύξησε τα όρια πρόσβασης στον δανεισμό του με μηδενικό επιτόκιο που προέρχεται κυρίως χωρίς τους παραδοσιακούς όρους του ταμείου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...