Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία περιορίζουν την ικανότητα της Κίνας να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και το Πεκίνο δεν «αντισταθμίζει ή μειώνει ουσιαστικά την πίεση των κυρώσεων στη Μόσχα».

«Η άποψή μου είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κίνα που δραστηριοποιούνται σε δολάρια και σε ευρώ ανησυχούν για τον αντίκτυπο των κυρώσεων», δήλωσε η Γέλεν σε συνέντευξη στην Washington Post Live.

Είπε επίσης, ότι η Ρωσία βιώνει τώρα μια «σοβαρή» οικονομική συρρίκνωση λόγω των κυρώσεων και ενώ αρνήθηκε να προσφέρει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη ρωσική ανάπτυξη, είπε ότι μακροπρόθεσμα, οι έλεγχοι των εξαγωγών των ΗΠΑ σε προηγμένους ημιαγωγούς και άλλες τεχνολογίες θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Και πρόσθεσε, ότι οι κυρώσεις θα υποβαθμίσουν «την ικανότητα της Ρωσίας να προβάλλει ισχύ και να συνεχίζει να απειλεί τους γείτονές της».

Η κ. Γέλεν υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνέχιζε να προσθέτει ονόματα Ρώσων ολιγαρχών στις λίστες κυρώσεων και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του και συνεργάζεται με δυτικούς συμμάχους για να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν θα περίμενε ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα ανταποκριθούν στην απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, επειδή έχουν λιγότερες εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως καθαρός εξαγωγέας πετρελαίου, εξαρτώνται λιγότερο από τη ρωσική ενέργεια, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή