Ρότα για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου βάζει το Υπερταμείο. Ποια ακίνητα ανήκουν όμως στο ελληνικό Δημόσιο, ποιος δημόσιος φορέας είναι ο διαχειριστής τους, πού βρίσκονται, αξιοποιούνται ή παραμένουν κενά, ποια είναι η αξία τους; Μέχρι σήμερα αυτές είναι οι ερωτήσεις του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, καθώς κανείς δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τη δημόσια ακίνητη περιουσία. Τον γρίφο έχουν βάλει στόχο να λύσουν η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταστρώσουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης και αξιοποίησης.

Το πρώτο βήμα θα γίνει με την πρόσληψη ενός διεθνώς αναγνωρισμένου συμβούλου, τον οποίο αναζητά ήδη η ΕΕΣΥΠ μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την παροχή υψηλής ποιότητας εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, σε σχέση με τον Σχεδιασμό Ολιστικής Στρατηγικής για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία, με βασικούς άξονες την προστασία, την αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίησή της. Σύμφωνα δε με το Υπουργείο Οικονομικών, «κύριο στόχο της Στρατηγικής για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία αποτελεί η μετάβαση της ελληνικής αγοράς ακινήτων από αναδυόμενη σε ώριμη».

Ο σύμβουλος καλείται να προσδιορίσει τις κύριες κατηγορίες ακινήτων με «στρατηγική σημασία» για το Δημόσιο, στις οποίες και θα εστιάσει το στρατηγικό σχέδιο για την αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίησή τους. Για τον λόγο αυτό η ανάλυση θα ακολουθήσει μια top-down προσέγγιση, ξεκινώντας από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Γενική Διακυβέρνηση) και καταλήγοντας στους επιμέρους φορείς (Υπουργεία, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., κτλ.).

Επίσης, θα εντοπίσει τα κύρια θεσμικά ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και άμεσης επίλυσης, ώστε οι προτάσεις που θα διατυπωθούν να ελαχιστοποιήσουν τους θεσμικούς κινδύνους και να συμβάλουν στην επιτάχυνση της ωρίμανσης των ακινήτων στρατηγικής σημασίας.

Το αντικείμενο του εξειδικευμένου συμβούλου

Για να φτάσει στα παραπάνω, ο σύμβουλος θα ξεκινήσεις κάνοντας ανάλυση του οικονομικού περιβάλλοντος, της εγχώριας και της διεθνούς αγοράς ακινήτων, με έμφαση στην ευρωπαϊκή. Η ανάλυση θα εστιάζει σε βασικές κατηγορίες ακινήτων, όπως οικιστικά, γραφειακοί χώροι, καταστήματα, αποθηκευτικοί/βιομηχανικοί χώροι, τουριστικά ακίνητα κ.ά. Επίσης, θα αποτυπώσει το διεθνές και το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον για την αξιοποίηση ακινήτων, καταγράφοντας και τους βασικούς εγχώριους και διεθνείς παίκτες, καθώς και τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης.

Θα αποτυπώσει ακόμη την υφιστάμενη κατάσταση, χαρτογραφώντας πλήρως τους δημόσιους φορείς που διαχειρίζονται την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, τα χαρτοφυλάκια ακινήτων που διαθέτουν και το μοντέλο διαχείρισης, προκειμένου να εντοπίσει κενά ή εμπόδια. Για να γίνει αυτό, θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν τα υφιστάμενα μητρώα ακινήτων που διατηρούν οι φορείς, καθώς και τα στοιχεία που καταχωρούνται ανά ακίνητο, όπως κατηγορία, θέση, επιφάνεια, ιδιοκτησιακό και πολεοδομικό καθεστώς κλπ.

Στο πλαίσιο των προτάσεων που θα κάνει ο σύμβουλος, θα διαμορφωθούν και τεχνικές λύσεις και οδηγίες για τη βελτίωση του Ενιαίου Μητρώου ακινήτων της Δημόσιας Περιουσίας, με την διαλειτουργικότητα, για παράδειγμα, των υφιστάμενων μητρώων και βάσεων δεδομένων, καθώς και την ψηφιοποίηση των αναλογικών αρχείων των διαφόρων φορέων.

Την ανάθεση του έργου, μέγιστου προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, θα κάνει η ΕΕΣΥΠ και τον συντονισμό το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και θα είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία, τη συλλογή και αποστολή όλων των πρωτογενών δεδομένων και απαιτούμενων πληροφοριών. Επίσης, θα αναλάβει την οργάνωση συναντήσεων μεταξύ του συμβούλου και των επιλεγμένων φορέων του Δημοσίου που θα συμμετάσχουν στο έργο. Η διάρκεια του έργου ορίζεται σε 3 μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους ως και τη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2022, στις 5 το απόγευμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα