Την μείωση του ΦΠΑ στο 6% για όλες τις πρώτες ύλες ζωοτροφών έθεσαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες το σιτάρι παραμένει στο 13%, ενώ το καλαμπόκι, η σόγια αλλά και το μείγμα ζωοτροφής βρίσκονται στο 6%.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για όλες τις πρώτες ύλες ζωοτροφών συμπεριλαμβανομένων του σιταριού, του καλαμποκιού, του πίτουρου, του κριθαριού, της σόγιας και των πρόσθετων υλών των ζωοτροφών, καθώς επίσης και η ένταξη και των ελληνικών πτηνοτροφικών επιχειρήσεων στο καθεστώς επιχορήγησης 4% επί του τζίρου για το β’ εξάμηνο του 2021, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, όπως έχει ήδη αναγγελθεί και για τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Παράλληλα, συζητήθηκε και η επέκταση του μέτρου της επιχορήγησης για τη χρήση ενέργειας συμπεριλαμβανομένου και του LPG (υγραέριο), το οποίο αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για τη θέρμανση των πτηνοτροφικών θαλάμων.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την μείωση του ΦΠΑ στο 6% για όλες τις πρώτες ύλες των ζωοτροφών, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, «διαπιστώνεται μία στρέβλωση», αφού το σιτάρι παραμένει στο 13%, ενώ το καλαμπόκι, η σόγια αλλά και το μείγμα ζωοτροφής που πωλούν τα εργοστάσια στους παραγωγούς βρίσκονται στο 6%, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πολύ μεγάλο πρόβλημα με τον πιστωτικό ΦΠΑ.

Η πρόταση που κατέθεσαν από κοινού οι Θάνος Αγγελάκης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας και Βασίλης Σαλάτας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, ήταν να συμπεριληφθεί και το σιτάρι στο καθεστώς ΦΠΑ 6% και ταυτόχρονα, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% για τα ζωντανά κοπάδια που εμπίπτουν σε καθεστώς συμβολαιακής κτηνοτροφίας πτηνοτροφίας. «Έτσι, θα επιτευχθεί εξισορρόπηση εισροών – εκροών ΦΠΑ και θα πάψουν να δημιουργούνται δυσβάσταχτα προβλήματα ρευστότητας στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις», σημειώνουν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα φορολογικής πολιτικής και δημόσιας περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθώς και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Σίμος Κεδίκογλου και Γεώργιος Στύλιος.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ κ Θάνος Αγγελάκης σχολίασε: «Είναι πραγματικά ευχάριστο και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι συζητήσαμε σε κλίμα συναίνεσης και συναντίληψης. Ο υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει άμεσα τα αιτήματά μας και θα συνδράμει στην επίλυσή τους. Επίσης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστήριξε πλήρως τις θέσεις της ΕΔΟΠ και του ΣΕΒΙΖ».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΖ κ. Βασίλης Σαλάτας εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για το κλίμα της σύσκεψης, όσο και για την άμεση ανταπόκριση των τριών υφυπουργών στα ζητήματα που απασχολούν τον Σύνδεσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO