Η εξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια αυξάνει τις πιθανότητες για ύφεση της οικονομίας του ευρώ, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός ωθεί τους ανθρώπους να περικόψουν τις δαπάνες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο απομονωμένες από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου — αλλά δεν είναι απρόσβλητες.

Με το σκεπτικό αυτό η Goldman Sachs υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2022. Τώρα βλέπει μικρή έως καθόλου ανάπτυξη κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Οι οικονομολόγοι της Goldman, με επικεφαλής τον Jan Hatzius, δήλωσαν ότι η πιθανότητα ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος έχει αυξηθεί έως και 35%.

«Η άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων πιθανότατα θα οδηγήσει σε επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς τα νοικοκυριά – και ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα – αναγκάζονται να ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματος σε τρόφιμα και φυσικό αέριο», ανέφερε η επενδυτική τράπεζα.

Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την καταναλωτική εμπιστοσύνη από την Morning Consult και την Ipsos «δείχνουν σαφή πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε» στην Ουκρανία, σημείωσαν.

Δεν θα είναι η μόνη πηγή άγχους. Οι οικονομικές συνθήκες έχουν επίσης αυστηροποιηθεί, γεγονός που θα μπορούσε να δυσκολέψει τις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε μετρητά. Τα δεινά της Ευρώπης θα βλάψουν επίσης τις αμερικανικές εταιρείες με παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και δραστηριότητες.

Οι σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία πλήττουν την οικονομία της Ρωσίας. Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί κατά 15% φέτος – μια ύφεση δύο φορές πιο σοβαρή από αυτή που ακολούθησε την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Επειδή όμως η Ρωσία είναι σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και βασικών γεωργικών προϊόντων και βιομηχανικών μετάλλων, οι επιπτώσεις της οικονομικής κατάρρευσης και της απομόνωσής της θα γίνουν αντιληπτές παγκοσμίως. Η Ευρώπη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για ενέργεια, είναι περισσότερο εκτεθειμένη, αλλά η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων θα γίνει αισθητή και πέρα ​​από τον Ατλαντικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή