Να χαρακτηριστεί ως «εξτρεμιστική οργάνωση» η Meta Platforms, μητρική εταιρεία του Facebook, ζητούν εισαγγελείς από ρωσικό δικαστήριο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Εισαγγελέας ζήτησε επίσης από τη ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών να περιορίσει την πρόσβαση στο Instagram, που επίσης ανήκει στη Meta.

«Θάνατος στους Ρώσους εισβολείς»

Επισήμως, η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα διακόψει τις δραστηριότητες της Meta Platforms, εάν η μητρική εταιρεία του Facebook, του Instagram και του WhatsApp επιτρέψει στους χρήστες να καλούν σε βία κατά των Ρώσων και να ζητούν τον θάνατο στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία της Meta που ήρθε σε γνώση του Reuters έδειξε ότι η αμερικανική εταιρεία έχει επιτρέψει προσωρινά δημοσιεύσεις που ζητούν τον θάνατο του Πούτιν ή του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Εκπρόσωπος της Meta επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία έχει χαλαρώσει προσωρινά τους κανόνες για την πολιτική έκφραση, επιτρέποντας αναρτήσεις όπως «θάνατος στους Ρώσους εισβολείς», αν και δεν θα επέτρεπε εκκλήσεις για βία κατά των Ρώσων αμάχων.

«Δεν θέλουμε να πιστέψουμε το δημοσίευμα του Reuters – είναι πολύ δύσκολο να το πιστέψουμε», είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ελπίζουμε ότι δεν είναι αλήθεια γιατί εάν είναι, τότε θα πρέπει να υπάρξουν τα πιο αποφασιστικά μέτρα για να τερματιστούν οι δραστηριότητες αυτής της εταιρείας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ανήσυχος ο ΟΗΕ

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι η πιθανή αλλαγή στην πολιτική του Facebook είναι «ανησυχητική».

Η Meta είπε ότι η προσωρινή αλλαγή είχε στόχο να επιτρέψει μορφές πολιτικής έκφρασης που κανονικά θα παραβίαζαν τους κανόνες της. Το εποπτικό συμβούλιο της ανέφερε την Παρασκευή ότι παρακολουθεί στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πώς αντιδρά η Meta.

Σε εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Meta ανέφερε ότι επιτρέπει «εκφράσεις που προτρέπουν σε βία που διαφορετικά θα αφαιρούνταν βάσει της πολιτικής της ρητορικής μίσους όταν: (α) στοχεύουν Ρώσους στρατιώτες, ΕΚΤΟΣ από αιχμαλώτους πολέμου ή (β) στοχεύουν Ρώσους εάν είναι σαφές ότι το πλαίσιο είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (π.χ., το περιεχόμενο αναφέρει την εισβολή, την αυτοάμυνα κ.λπ.)».

«Κεραυνοί» από τη Ρωσία

«Η επιθετική και εγκληματική πολιτική της Meta που οδηγεί σε υποκίνηση μίσους και εχθρότητας προς τους Ρώσους είναι εξωφρενική», ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Ο Αλεξάντερ Χινστάιν, επικεφαλής της επιτροπής πολιτικής πληροφοριών και πληροφορικής στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας, δήλωσε ότι η Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου θα προσφύγει στη ρωσική γενική εισαγγελία και στην Ερευνητική Επιτροπή για την κίνηση αυτή.

«Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε φυσικά και το Instagram θα πρέπει να αποκλειστεί στη Ρωσία μετά το Facebook», είπε.

Η Ρωσία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι απαγόρευσε το Facebook στη χώρα ως απάντηση στους περιορισμούς πρόσβασης στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μέσω της πλατφόρμας. Πλέον, στο επίκεντρο έρχονται το Instagram και το WhatsApp στο επίκεντρο.

«Θα πρέπει να σκεφτούν πώς χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες. Υποκινούν το μίσος, και ακόμη περισσότερο, ζητούν τη δολοφονία Ρώσων πολιτών», δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν σε μια ανάρτηση στο VKontakte, την απάντηση της Ρωσίας στο Facebook.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Η πατριωτική δεξιά… λοξοκοιτάζει, ο Μητσοτάκης «σημαδεύει» Βελόπουλο και Νατσιό – Τετ α τετ με Ιερώνυμο
Επικαιρότητα |

Η πατριωτική δεξιά… λοξοκοιτάζει, ο Μητσοτάκης «σημαδεύει» Βελόπουλο και Νατσιό – Τετ α τετ με Ιερώνυμο

Μαζί στο Δήλεσι ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος – Το «χριστιανόμετρο», οι «γιαλαντζί», ο Βορράς – Αποδραματοποίηση της πολιτικής «σταθερότητας»

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».