Έντονες πληθωριστικές πιέσεις στις πρώτες ύλες και τα logistics αντιμετωπίζουν η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και η εταιρεία πυραύλων SpaceX του Ίλον Μασκ.

Ο αμερικανός μεγιστάνας σε ένα tweet του, αναρωτήθηκε για τις προοπτικές του πληθωρισμού και πρόσθεσε ότι οι εταιρείες του «δεν είναι οι μόνες», κάνοντας retweet ένα άρθρο των Financial Times που εξηγεί ότι η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας οδήγησε τις τιμές των εμπορευμάτων στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις τιμές των μετάλλων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αυτοκινήτων: από το αλουμίνιο στο αμάξωμα μέχρι το παλλάδιο στους καταλυτικούς μετατροπείς και το υψηλής ποιότητας νικέλιο στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων. Όπως είναι προφανές, το «μάρμαρο» και αυτής της κρίσης θα κληθούν να πληρώσουν οι τελικοί καταναλωτές, όσοι θα αποφασίσουν να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο…

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα, τα  μέταλλα δεν έχουν γίνει ακόμη στόχος των δυτικών κυρώσεων. Αλλά ορισμένοι μεταφορείς και προμηθευτές ανταλλακτικών αυτοκινήτων απομακρύνονται από τα ρωσικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να ασκούνται μεγαλύτερες πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις ελλείψεις ημιαγωγών και τις υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Ράλι πληθωρισμού

O πληθωρισμός στις ΗΠΑ σημείωσε την πιο απότομη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, λόγω κυρίως του ξέφρενου ράλι στις τιμές των κατοικιών, των τροφίμων και του φυσικού αερίου, με πιθανή την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Tesla, οι οποίες έκλεισαν 5% χαμηλότερα στα 795,35 δολάρια την Παρασκευή, έχουν χάσει περίπου 25% από το έτος μέχρι σήμερα.

Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων την περασμένη εβδομάδα αύξησε τις τιμές των αμερικανικών SUV και Model 3 Long Range sedan κατά 1.000 δολάρια το καθένα και ορισμένων κινεζικών οχημάτων Model 3 και Model Y κατά 10.000 γιουάν (1.582,40 δολάρια).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΕΚΤ: Απορρίπτει τις εκκλήσεις των τραπεζών για χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων
Διεθνή |

Παραμένει «αυστηρή» η ΕΚΤ με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών

Αδιάλλακτη παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών. Τα κεφάλαια δηλαδή που πρέπει να διακρατούν ούτως ώστε σε περίπτωση ενός οικονομικού σοκ να παραμείνουν βιώσιμες δίχως να στραφούν στις κρατικές ενισχύσεις. Μετά το 2008 και τη διάσωση των τραπεζών με τα χρήματα των φορολογουμένων, οι απαιτήσεις αυτές κατέστησαν πιο αυστηρές. […]