Τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και την ανάπτυξη Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών ανέδειξε σήμερα, Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στο παράρτημα Πτολεμαΐδας, από τον υφυπουργό  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστο Δήμα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Διανύουμε μια εποχή κρίσεων που πολλές φορές αλλάζει τον προγραμματισμό, τους στόχους και την πορεία των δράσεών μας. Το κράτος λαμβάνει έντονα χαρακτηριστικά μιας δομής διαχείρισης κρίσεων και σε μια τέτοια αλλαγή, το σημαντικότερο λόγο έχει η δημιουργία ενός ανοιχτού ορίζοντα έρευνας και καινοτομίας». Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών εργάζεται συστηματικά για την ένταξη της καινοτομίας στις μεταφορές και στην κινητικότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο πρωθεί την εισαγωγή και τη χρήση των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών σε εθνικό, περιφερειακό και αστικό επίπεδο. Παράλληλα, σειρά έργων έχει ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Μεταφορών της χώρας, ενώ υλοποιείται ένα πρόγραμμα δράσεων με σκοπό την ψηφιακή μετάβαση του κλάδου των Μεταφορών.

«Η δυναμική παρουσία του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα είναι μια τέτοια δράση και αποτελεί το επιστέγασμα της διαχρονικής και σημαντικής για τον τόπο μας παρουσίας του ΙΤΕΣΚ που ιδρύθηκε πριν από  χρόνια στην Δυτική Μακεδονία. Ενσωματωμένο, πλέον, το Ινστιτούτο στο ΕΚΕΤΑ εδραιώνει τον ρόλο της έρευνας και της Τεχνολογίας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της περιφέρειάς μας για τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και τη βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη των πόλεων», είπε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, χαιρετίζοντας την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ να στεγαστούν στο κτίριο αυτό και παραρτήματα των Ινστιτούτων Μεταφορών, Πληροφορικής και Αγροτικής Οικονομίας, τα οποία θα πλαισιώσουν το υπάρχον Ινστιτούτο Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΕΚΕΤΑ που εγκαθίσταται στο νέο κτίριο.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Η  Πτολεμαΐδα αποκτά το πρώτο Ερευνητικό Κέντρο της και την άμεση πρόσβαση που χρειάζεται στα αποτελέσματα της Έρευνας και της καινοτομίας. Η ύπαρξη του ΕΚΕΤΑ στη περιοχή μας και η στήριξή του από το υπουργείο Ανάπτυξης και τη γενική γραμματεία Έρευνας σηματοδοτεί τη δυνατότητα να γίνουν οι πόλεις μας και τα συστήματα μεταφορών και ανάπτυξης της περιοχής μας  “ανοιχτά εργαστήρια καινοτομίας”».

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο δήμαρχος Εορδαίας κ. Παναγιώτης Πλακεντάς και ο πρόεδρος του ΔΣ ΕΚΕΤΑ Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία