Μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, συνεδριάζει σήμερα Τρίτη το πρωί στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια του προγεύματος, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα συζητήσουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική της επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Εν συνεχεία οι υπουργοί θα συζητήσουν τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΜΣΠΑ) και θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε γενική προσέγγιση επί της πρότασης.

Διαβάστε επίσης -Τα εύσημα του Eurogroup στην Ελλάδα

Παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας των εταιρειών

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα μελετήσουν επίσης την πρόταση να ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ η επιτευχθείσα σε επίπεδο ΟΟΣΑ παγκόσμια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα υπόκεινται σε ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλο τον κόσμο.

Επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης & δημοσιονομικές κατευθύνσεις

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις της για το 2023, οι οποίες θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη στην κατάρτιση των οικείων προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης, τα οποία πρέπει να υποβληθούν τον Απρίλιο. Μετά τη δημόσια διαβούλευση και τις συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα παράσχει επίσης ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εργασιών όσον αφορά την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης – Eurogroup: Σταδιακή προσαρμογή για τις χώρες με υψηλό χρέος

Προτεραιότητες του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2023

Οι υπουργοί θα καθορίσουν τις προτεραιότητες του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2023. Οι κατευθυντήριες γραμμές που θα εγκριθούν θα χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς κατά τον προσεχή δημοσιονομικό κύκλο.

Λοιπά θέματα

Οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με τις εξαγωγικές πιστώσεις και την εφαρμογή της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η Προεδρία θα ενημερώσει επίσης τους υπουργούς σχετικά με τα κύρια αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Βερσαλλίες, 10-11 Μαρτίου 2022).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως