Σε διαβούλευση βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με την ονομασία «Δουλειές Ξανά».

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στον opengov.gr και αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαβούλευσης να πάρει τον δρόμο για την Βουλή.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το νομοσχέδιο 

Όπως είναι γνωστό τέθηκε περιλαμβάνονται την αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας, αλλά και η θέσπιση της – υπό προϋποθέσεις – διακοπής του. Επίσης περιλαμβάνεται η καθιέρωση επιδόματος εργασίας, όπως και την εκκαθάριση του μητρώου εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ.

Οι αλλαγές

Οι βασικότερες αλλαγές αφορούν τα εξής:

Επίδομα ανεργίας: θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια αλλά θα διακόπτεται η χορήγησή του μετά από τρείς αρνήσεις προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Όπως επίσης και μετά την άρνηση προγραμμάτων κατάρτισης. Η διακοπή θα συνοδεύεται με την διαγραφή από τα μητρώα για δύο έτη.

Επίδομα εργασίας: Το 50% του επιδόματος ανεργίας θα συνεχίζει να χορηγείται ως επίδομα εργασίας για κάποιον που βρίσκει εργασίας κατά το διάστημα της επιδότησης. Το επίδομα αυτό θα δίδεται για το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της επιδότησης ανεργίας. Δεν θα θεσπισθούν εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα ανεργίας, ούτε θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.

Κίνητρο μακροχρονίως ανέργων: θα λαμβάνουν 300 ευρώ όσοι μακροχρόνια άνεργοι συντάσσουν – σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο – ατονικό σχέδιο δράσης και δραστηριοποιούνται για την αναζήτηση εργασίας.

Μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων: τίθενται εισοδηματικά κριτήρια για την παραμονή στο μητρώο ανέργων αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης. Οι διαγραφέντες δεν θα δικαιούνται μια σειρά παροχών που προβλέπονται για τους ανέργους.

Το υπουργείο Εργασίας φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει και στην «εκκαθάριση» του μητρώου ανέργων του ΟΑΕΔ, ώστε τα στοιχεία που παρουσιάζει να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβή και να απεικονίζουν την «εικόνα της ανεργίας» στη χώρα. Άλλωστε, πρόσφατη είναι η αρνητική κριτική για την τεράστια απόκλιση των στοιχείων της επίσημης ανεργίας, ανάμεσα στην ΕΛΣΤΑΤ και στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ.

Επαγγελματική κατάρτιση: Ριζικές αλλαγές θα προβλέπει το σχέδιο νόμου και στην επαγγελματική κατάρτιση προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το ποσό του ενός δισ. ευρώ που παρέχει στην κατάρτιση το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax