Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής να έχει στραφεί στις κυρώσεις που έχουν σκοπό να ακρωτηριάσουν την οικονομία της Ρωσίας, ωστόσο η πολιτιστική επιρροή της χώρας περιορίζεται επίσης.

Η Ρωσία δεν θα εκπροσωπείται πλέον σε μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις όπως η Μπιενάλε της Βενετίας και ο τηλεοπτικός μουσικός διαγωνισμός Eurovision. Καλλιτέχνες από τον Iggy Pop μέχρι τον Franz Ferdinand, ακυρώνουν επίσης παραστάσεις στη χώρα, ενώ όσοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν χάνουν τις θέσεις τους .

Στη Γερμανία, ο Ρώσος επικεφαλής μαέστρος της Φιλαρμονικής του Μονάχου, Valery Gergiev, απολύθηκε λόγω της άρνησής του να καταδικάσει τον πόλεμο ή τον Πούτιν, με τον οποίο έχει στενούς δεσμούς, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ.

Εκστρατεία των Ουκρανών

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, Oleksandr Tkachenko, προσχώρησε σε μια ομάδα Ουκρανών καλλιτεχνών, ιδιοκτητών γκαλερί, ηθοποιών, μουσικών και σκηνοθετών ταινιών ζητώντας αυστηρότερες, σαρωτικές πολιτιστικές κυρώσεις. Έχουν υπογράψει μια αναφορά που καλεί τα διεθνή ιδρύματα να ακυρώσουν πολιτιστικές συνεργασίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία, να διακόψουν τις σχέσεις με Ρώσους υπηκόους που συμμετέχουν σε συμβουλευτικά συμβούλια και να απαγορεύσουν τη συμμετοχή της Ρωσίας σε μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της Art Basel και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ένα κράτος απατεώνας», αναφέρεται στην αναφορά. “Ο ρωσικός πολιτισμός, όταν χρησιμοποιείται ως προπαγάνδα, είναι τοξικός! Μην είσαι συνένοχος!”

Αντιδράσεις

Αλλά κάποιοι προειδοποιούν κατά της πολιτιστικής απομόνωσης όλων των Ρώσων για τον πόλεμο. Ο Raimundas Malašauskas, ο οποίος επρόκειτο να επιμεληθεί το ρωσικό περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας του Απριλίου, αποχώρησε από την εκδήλωση, αλλά είπε ότι δεν θέλει ο κόσμος της τέχνης να γυρίσει την πλάτη στους Ρώσους καλλιτέχνες.

«Είμαι ρητά αντίθετος στην τρέχουσα επίθεση. Πιστεύω επίσης ότι οι άνθρωποι από τη Ρωσία δεν πρέπει να εκφοβίζονται ή να διώχνονται μόνο λόγω των καταπιεστικών πολιτικών και πράξεων της χώρας τους», ανέφερε σε δήλωση στον ιστότοπό του. «Θέλω να αποφύγω τις ισόρροπες διαιρέσεις και αντ’ αυτού να υποστηρίξω πολυεπίπεδες μορφές αλληλεγγύης όπου υπάρχουν διεθνή φόρουμ για την τέχνη και τους καλλιτέχνες από τη Ρωσία για να εκφράσουν την ελευθερία που δεν μπορούν να εκφράσουν στο σπίτι τους».

Παρακάτω είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους καλλιτέχνες, πολιτιστικοί οργανισμοί και ιδρύματα αντιδρούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία θα απουσιάσει από την Μπιενάλε της Βενετίας

Όταν ο Malašauskas και οι Ρώσοι καλλιτέχνες Alexandra Sukhareva και Kirill Savchenkov παραιτήθηκαν από τη συμμετοχή τους στη Μπιενάλε της Βενετίας, ουσιαστικά ακύρωσαν την εκπροσώπηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες συγκεντρώσεις τέχνης στον κόσμο.

Το ρωσικό περίπτερο, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Alexey Shchusev, είναι μόνιμο στη από το 1914, ανοίγοντας τις πόρτες του κάθε δύο χρόνια για να επιδείξει τη δουλειά ορισμένων από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της, η Μπιενάλε εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη για αυτήν την ευγενή πράξη θάρρους». Ο Σαβτσένκοφ, ο οποίος εργάζεται στη γλυπτική, την εγκατάσταση και την περφόρμανς, εν τω μεταξύ έγραψε στο Instagram ότι «δεν υπάρχει χώρος για τέχνη όταν οι πολίτες πεθαίνουν κάτω από τα πυρά των πυραύλων, όταν οι πολίτες της Ουκρανίας κρύβονται σε καταφύγια και όταν οι Ρώσοι διαδηλωτές φιμώνονται. ”

Το ουκρανικό περίπτερο είναι απίθανο να ανοίξει ούτε φέτος, με επίσημη δήλωση στο Instagram να εξηγεί ότι όλες οι εργασίες στην έκθεση έχουν σταματήσει.

Η Metropolitan Opera δεν θα συνεργαστεί με καλλιτέχνες υπέρ του Πούτιν

Η πιο διάσημη όπερα στις ΗΠΑ, η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν θα συνεργαστεί με Ρώσους καλλιτέχνες ή οργανισμούς που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι να τελειώσει η εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

«Ενώ πιστεύουμε ακράδαντα στη θερμή φιλία και την πολιτιστική ανταλλαγή που υπάρχει εδώ και καιρό μεταξύ των καλλιτεχνών και των καλλιτεχνικών ιδρυμάτων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μπορούμε πλέον να συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες ή ιδρύματα που υποστηρίζουν τον Πούτιν ή υποστηρίζονται από αυτόν — έως ότου η εισβολή και οι δολοφονίες έχουν σταματήσει, η τάξη έχει αποκατασταθεί και έχουν γίνει αποκαταστάσεις», δήλωσε ο Πίτερ Γκελμπ, γενικός διευθυντής της Metropolitan Opera, σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Facebook.

Αυτό σημαίνει ότι το Met πιθανότατα θα παγώσει τη σχέση του με το Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, του οποίου η συμπαραγωγή του «Lohengrin» του Βάγκνερ προγραμματίζεται για το επόμενο έτος. Την Πέμπτη, η όπερα ανακοίνωσε ότι η διάσημη Ρωσίδα σοπράνο Anna Netrebko, η οποία επρόκειτο να παίξει τον ομώνυμο ρόλο στο “Turandot” του Puccini στο Met αργότερα αυτή την άνοιξη, δεν θα επιστρέψει για αυτή τη σεζόν ή την επόμενη. Τώρα έχει αποσυρθεί από όλες τις προγραμματισμένες παραστάσεις, σύμφωνα με δήλωση της Όπερας της Ζυρίχης, όπου είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί αυτόν τον μήνα.

Το προηγούμενο Σάββατο, η Netrebko έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι «αντίθετη σε αυτόν τον πόλεμο», αλλά «όχι πολιτικό πρόσωπο». Η Όπερα της Ζυρίχης χαρακτήρισε τη θέση της ως «θετική εξέλιξη», αλλά η αδυναμία της να «αποστασιοποιηθεί περισσότερο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν» ήταν ασυμβίβαστη με τη δική της «αποφασιστική καταδίκη» των πράξεων του Ρώσου προέδρου.

Καλλιτέχνες και μουσεία ακυρώνουν εκθέσεις στη Ρωσία

Ο σύγχρονος Ισλανδός καλλιτέχνης Ragnar Kjartansson, ο οποίος είναι γνωστός για τα έργα performance και τις εγκαταστάσεις βίντεο που αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη κατάσταση, έβγαλε τα έργα του από το νέο μουσείο GES-2 της Μόσχας. Μιλώντας στο CNN μέσω email, ανέφερε τη γενναιότητα των ντόπιων Ρώσων καλλιτεχνών που ακύρωσαν τις δικές τους εκθέσεις ως απάντηση στον πόλεμο.

«Ακολουθούσα το παράδειγμά τους… που είναι πολύ πιο επικίνδυνο από την άνετη στάση μου εδώ στην Ισλανδία», είπε.

Ο Kjartansson, ο οποίος το 2009 έγινε ο νεότερος καλλιτέχνης που εκπροσώπησε την Ισλανδία στην Μπιενάλε της Βενετίας, έχει εκθέσει στο Barbican του Λονδίνου και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Πιστεύει ότι οι καλλιτέχνες, οι επιμελητές, οι συλλέκτες και τα ιδρύματα πρέπει να «εξετάσουν κάθε κίνηση» προκειμένου να «σταθούν στο πλευρό» της Ουκρανίας και να σταθούν «εναντίον του καθεστώτος του Πούτιν», αλλά κάλεσε τους ίδιους τους καλλιτέχνες να προστατεύονται από μποϊκοτάζ.

Εν τω μεταξύ, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Garage στη Μόσχα, που ιδρύθηκε από τον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τη Ρωσοαμερικανίδα συλλέκτη έργων τέχνης Ντάσα Ζούκοβα, ανακοίνωσε ότι έχει αναβάλει όλες τις εκθέσεις μέχρι να τελειώσει η εισβολή στην Ουκρανία.

Η Eurovision εμποδίζει τη Ρωσία να διαγωνιστεί

Λιγότερο από μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU) δήλωσε ότι θα επιτρέψει στη Ρωσία να διαγωνιστεί στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, έναν δημοφιλή τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό, ο οργανισμός αντέστρεψε την πορεία του. Αυτόν τον Μάιο, κανένας ερμηνευτής που εκπροσωπεί τη χώρα δεν θα επιτρέπεται να διαγωνιστεί, επιβεβαίωσε η EBU.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου μποϊκοτάρει τις ρωσικές ταινίες

Η Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου έχει υποβάλει δημόσιο αίτημα για διεθνές μποϊκοτάζ του ρωσικού κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων των προβολών στο διεθνές κινηματογραφικό κύκλωμα. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (EFA) απάντησε προς υποστήριξη, λέγοντας ότι θα αποκλείσει τις ρωσικές συμμετοχές από τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

“Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε αυτούς τους γενναίους κινηματογραφιστές στη Ρωσία που αντιστέκονται σε αυτόν τον πόλεμο. Ωστόσο, ενόψει μιας βάναυσης και αδικαιολόγητης επίθεσης, πρέπει να σταθούμε δίπλα στις αδερφές και τους αδελφούς μας στην Ουκρανία των οποίων οι ζωές κινδυνεύουν.”

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Στοκχόλμης ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις ταινίες που χρηματοδοτούνται από τη ρωσική κυβέρνηση. Αλλά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και το Φεστιβάλ των Καννών — δύο από τις πιο διάσημες κινηματογραφικές συγκεντρώσεις — δεν αποκλείουν καθόλου Ρώσους ταινίες ή κινηματογραφιστές. Αντίθετα, και τα δύο φεστιβάλ θα απαγορεύσουν σε όλους τους Ρώσους αξιωματούχους ή θεσμούς να παρευρεθούν, καθώς και σε οποιονδήποτε έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Οι Ρώσοι ολιγάρχες αποχωρούν από κορυφαία ιδρύματα τέχνης

Τα πολιτιστικά ιδρύματα υφίστανται αυξανόμενη πίεση να διακόψουν τους δεσμούς με τους Ρώσους ολιγάρχες. Ο Βρετανός βουλευτής Κρις Μπράιαντ κάλεσε τον βρετανικό όμιλο γκαλερί Tate να ανακαλέσει την ιδιότητα του επίτιμου μέλους του Ρώσου δισεκατομμυριούχου και συνεργάτη του Πούτιν Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, ανέφερε ο Guardian, αν και εκπρόσωπος της Τέιτ είπε στο CNN ότι ο Βέκσελμπεργκ έκανε δωρεά επτά χρόνια νωρίτερα και «δεν υπάρχει συνεχής σχέση. », προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σε κανέναν από τους υποστηρικτές του Tate».

Την Τρίτη, η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών ανακοίνωσε ότι ο Petr Aven, ο οποίος είναι επικεφαλής της Alfa-Bank στη Ρωσία και τυγχάνει κυρώσεων από την ΕΕ, παραιτήθηκε ως διαχειριστής του Royal Academy Trust. Το καλλιτεχνικό ίδρυμα ανέφερε σε δήλωσή του στο CNN ότι είχε επίσης επιστρέψει τη δωρεά του Aven για την έκθεση «Francis Bacon: Man and Beast», η οποία θα είναι ανοιχτή επί του παρόντος μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Το Guggenheim στη Νέα Υόρκη έχασε επίσης έναν ευεργέτη: ο διαχειριστής Vladimir Potanin παραιτήθηκε, σύμφωνα με το μουσείο. Ο ολιγάρχης υπήρξε επί μακρόν υποστηρικτής του μουσείου και χρηματοδότησε την τρέχουσα έκθεσή του για τον Ρώσο πρωτοπόρο Βασίλι Καντίνσκι, η οποία θα διαρκέσει μέχρι αυτό το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus