Η δραματική μείωση της ελληνικής οινοπαραγωγής το 2021 κατά 25,09%, με βάση την προσωρινή εκτίμηση του Νοεμβρίου 2021, που δείχνουν τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, και επεξεργάστηκε η ΚΕΟΣΟΕ, φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί με την έκδοση των συγκεντρωτικών στοιχείων.
Η μείωση που κατά κύριο λόγο οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν, κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021, εξηγεί κατά ένα μέρος τις μειωμένες αποδόσεις ανά ποικιλία σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις οι οποίες εμφανίζονται ιδιαίτερα χαμηλές σε μέσους όρους, προβληματίζουν σχετικά και με την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν δηλωθεί και που προκύπτουν από τις Δηλώσεις Συγκομιδής.
Έτσι για παράδειγμα – όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ – η ποικιλία Ροδίτης, η οποία είναι από τις πλέον παραγωγικές του ελληνικού αμπελώνα, εμφανίζει μέσο όρο ονομαστικής παραγωγής ανά στρέμμα τα 1.235 κιλά το 2019, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και το 2021 τα 1.204 κιλά/στρέμμα, ενώ στην πραγματικότητα η μέση απόδοση ξεπερνά τα 3.000 κιλά/στρέμμα.
Παρά το ότι η εικόνα των χαμηλών αποδόσεων εν μέρει μπορεί να εξηγηθεί από την συμμετοχή στρεμμάτων με μηδενική παραγωγή, εξακολουθεί να παραμένει σε ρεαλιστικό επίπεδο ιδιαίτερα χαμηλός ο μέσος όρος αποδόσεων του ελληνικού αμπελώνα, ο οποίος παρήγε σύμφωνα με τις Δηλώσεις Συγκομιδής 276.543.512 κιλά σταφυλιών σε έκταση 353.989,70 στρεμμάτων, με μέση απόδοση σε εθνικό επίπεδο 781,12 κιλά/στρέμμα.
«Είναι κοινό μυστικό δυστυχώς ότι το εξαγόμενο αποτέλεσμα από την επεξεργασία των στοιχείων παραπέμπει σε συμπεφωνημένες πρακτικές υποδήλωσης παραγόμενων ποσοτήτων σταφυλιών, κατ’ αρχήν για φορολογικούς λόγους, πρακτική που ευνοεί τη «μαύρη διακίνηση» και παράλληλα για θεσμικούς λόγους που αφορούν την τήρηση των αποδόσεων όταν πρόκειται για σταφύλια που οδεύουν στην παραγωγή οίνων με Γεωγραφική Ένδειξη», επισημαίνει σε σχετική της ανάρτηση η ΚΕΟΣΟΕ, υπογραμμίζοντας ότι: «Οι διαπιστώσεις αυτές, που η ΚΕΟΣΟΕ κατά καιρούς επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση, οφείλουν να προβληματίσουν ολόκληρο τον αμπελοοινικό κλάδο, αλλά και το ΥΠΑΑΤ, ώστε να υιοθετηθούν ελεγκτικές διαδικασίες, που θα «θεραπεύσουν» φαινόμενα που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και καθηλώνουν τις τιμές σταφυλιών σε βάρος των αμπελουργών».
Latest News
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032
Άλμα στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών - Καταγράφονται ρυθμοί ρεκόρ
Την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά έφτασαν τους 652,191 χιλ. τόνοι έναντι των 601,180 χιλ. τόνων το 2023
Αναζητούνται «νονοί» για το όνομα και την ετικέτα του πρώτου ελαιόλαδου από το δήμο Θεσσαλονίκης
Η ιδέα για την παραγωγή δημοτικού ελαιολάδου ήρθε από τις εικόνες των φορτωμένων ελαιόδεντρων που υπάρχουν σε όλη τη Θεσσαλονίκη