Να χρησιμοποιήσει την επιρροή της Ουάσιγκτον στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου το Κόσοβο να ενταχθεί στη συμμαχία, ζήτησε η πρόεδρός του Βιόσα Οσμάνι από τον Τζο Μπάιντεν.

Σε επιστολή που εστάλη στον αμερικανό πρόεδρο στις 10 Μαρτίου, την οποία δημοσιοποίησε το Reuters, η Οσμάνι αναφέρει ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν η κύρια προτεραιότητά της για την εθνική ασφάλεια.

«Η ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Εκφράζουμε την πίστη και την προσδοκία μας ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την ηγεσία και την επιρροή τους για να υποστηρίξουν ενεργά και να προωθήσουν την περίπλοκη διαδικασία ένταξης του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ».

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο: Σπεύδει να ζητήσει ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ακόμη σημείωσε ότι «το Κόσοβο είναι η πιο φιλοαμερικανική και η πιο φιλοΝΑΤΟϊκή χώρα στον κόσμο».

Η Ουάσιγκτον παραμένει σημαντικός –αν όχι ο μεγαλύτερος- υποστηρικτής του Κοσόβου, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, από τότε που το τελευταίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία.

«Είμαστε εκτεθειμένοι σε επίμονες προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει το Κόσοβο και να αποσταθεροποιήσει ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια», επιχειρηματολόγησε η ίδια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, τον οποίο επικαλείται το Reuters, σχολίασε ότι «όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ένταξη – λαμβάνονται από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ), με ομόφωνη ψηφοφορία», είπε ο αξιωματούχος.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 3.770 στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσόβου, εκ των οποίων οι 600 είναι Αμερικανοί.

Ας σημειωθεί ότι η Σερβία και η Ρωσία –ως σύμμαχός της- δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβο και η Μόσχα έχει εμποδίσει την προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας