Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν, με ένα μέρος της υποδομής να έχει καταστραφεί και πολλά σούπερ μάρκετ και αποθήκες να είναι άδεια.

«Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της χώρας καταρρέει. Οι διακινήσεις αγαθών έχουν επιβραδυνθεί λόγω της ανασφάλειας και της απροθυμίας των οδηγών», είπε ο Τζέικομπ Κερν, συντονιστής έκτακτης ανάγκης του WFP για την κρίση στην Ουκρανία.

Ανησυχία για τις περικυκλωμένες πόλεις

Ο Κερν εξέφρασε επίσης ανησυχία για την κατάσταση σε «περικυκλωμένες πόλεις» όπως η Μαριούπολη, λέγοντας ότι τα αποθέματα τροφής και νερού εξαντλούνται και ότι οι αυτοκινητοπομπές της δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στην πόλη.

Το WFP αγοράζει σχεδόν τις μισές προμήθειες σιταριού από την Ουκρανία και ο Κερν δήλωσε ότι η κρίση που έχει δημιουργηθεί μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου έχει ωθήσει απότομα προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων.

«Με τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σε υψηλό όλων των εποχών, το WFP ανησυχεί επίσης για τον αντίκτυπο που θα έχει η κρίση στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως, ειδικά στα μέρη του κόσμου που είναι ευάλωτα σε επισιτιστικές κρίσεις», σημείωσε.

Ο οργανισμός δαπανά 71 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον το μήνα για τρόφιμα φέτος λόγω του πληθωρισμού και της κρίσης στην Ουκρανία, σημείωσε το στέλεχος του WFP, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο ποσό θα κάλυπτε τις προμήθειες τροφίμων για 4 εκατομμύρια ανθρώπους. «Αλλάζουμε προμηθευτές τώρα, αλλά αυτό έχει αντίκτυπο στις τιμές», είπε. «Όσο πιο απομακρυσμένος είναι ο τόπος από όπου αγοράζεις, τόσο πιο ακριβή γίνεται η αγορά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων