Στα 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα προσγειώνεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με την επιδότηση που αποφάσισε η κυβέρνηση να δώσει στα νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα.

Η επιχορήγηση του Απριλίου σε συνδυασμό και με επιπλέον εκπτώσεις της τάξης του 30% που παρέχουν εταιρείες προμήθειας διαμορφώνουν την τιμή της κιλοβατώρας κάτω και από τα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερή τιμολόγηση που διατίθενται στην αγορά. Η χαμηλότερη τιμή σε αυτήν την κατηγορία είναι στα 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα και είναι χιλιάδες οι καταναλωτές που έχουν στραφεί σε αυτά τα προϊόντα επιδιώκοντας τη σταθερότητα στο ενεργειακό κόστος για διάστημα ενός έτους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για τα οικιακά τιμολόγια της κύριας κατοικίας η επιχορήγηση για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες τον Απρίλιο θα είναι στα 0,27 ευρώ/κιλοβατώρα και για τις επόμενες 151 έως 300 κιλοβατώρες στα 0,11 ευρώ/κιλοβατώρα. Η μέση επιδότηση για μία κατανάλωση 300 κιλοβατωρων θα είναι συνεπως στα 0,19 ευρώ/κιλοβατώρα.

Παραδείγματα

Οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου στέλνουν μέχρι στιγμής τη μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος (από την αρχή του Μαρτίου μέχρι χθες) στα περίπου 0,306 ευρώ/κιλοβατώρα. Με την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής η μέση τιμής της κιλοβατώρας εκτοξεύεται στα περίπου 0,39 ευρώ/κιλοβατώρα. Η επιδότηση μαζί με την έκπτωση 30% που κάνουν πάροχοι για τις καταναλώσεις των 300 κιλοβατωρών κατεβάζουν την τιμή χρέωσης στα 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.

Αν δεν χορηγούταν η επιδότηση τότε η χρέωση της μηνιαίας κατανάλωσης των 300 κιλοβατωρών θα γινόταν με τιμή στα 0,39 ευρώ.

Σύμφωνα με παράδειγμα που επεξεργάστηκε ο ΟΤ, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατωρών τον Απρίλιο θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση και την έκπτωση 30% 117,53 ευρώ (για το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού). Με την επιδότηση και την έκπτωση η οικογένεια του παραδείγματος θα πληρώσει 45,53 ευρώ (ανταγωνιστικό σκέλος). Έτσι το όφελος, ουσιαστικά η ενίσχυση που δίνει το κράτος μαζί με την έκπτωση 30%, διαμορφώνεται στα 72 ευρώ.

Η διόρθωση αδικιών

Με τις νέες επιχορηγήσεις που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση διορθώνονται και δύο αδικίες ως προς τους δικαιούχους. Αυτές τις είχε επισημάνει ο ΟΤ στις αρχές της χρονιάς όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να επιχορηγήσει τους λογαριασμούς μόνο των τιμολογίων κύριας κατοικίας.

Έτσι οι φοιτητές και όσοι νοικιάζουν ή απέκτησαν κατοικία χωρίς να έχουν την παροχή ρεύματος στο όνομα τους θα εισπράξουν αναδρομικά τις επιδοτήσεις ρεύματος που έχασαν από τον Ιανουάριο.

Πιο συγκεκριμένα και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός για τους πολίτες που στην περυσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, στην νέα υποβολή δήλωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής, και σε αυτούς θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί.

Επίσης σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ στις νέες φορολογικές δηλώσεις δημιουργείται πεδίο για την συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια