Μία τάση που αφορά διαφημίσεις που ζητούν δωρεές προς Ουκρανούς να εμφανίζονται στο darknet, καταγράφει σε τελευταία ανάλυσή της η Check Point Research. Αν και ορισμένες διαφημίσεις είναι νόμιμες, πολλές από αυτές είναι δόλιες.

Ο σκοτεινός ιστός (darknet) είναι μέρος του διαδικτύου που δεν είναι ορατό στις μηχανές αναζήτησης και απαιτεί τη χρήση ενός ανώνυμου προγράμματος περιήγησης για πρόσβαση. Όλες οι διαφημίσεις ζητούν ποσά προς δωρεά με τη μορφή κρυπτονομίσματος.

Σε αυτή την περίπτωση, οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας συνιστούν στο κοινό να μην κάνει δωρεές στην Ουκρανία μέσω του darknet, καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να επωφεληθούν από το υψηλό ενδιαφέρον της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Σε ένα παράδειγμα, που αναφέρει η Check Point στην ανάλυσή της, μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι ονομάζεται «Μαρίνα» ζητά δωρεές μέσω μιας προσωπικής φωτογραφίας. Μια σύντομη περιγραφή αναφέρει ότι η «Μαρίνα» και τα παιδιά της προσπαθούν να ξεφύγουν από την Ουκρανία λόγω της «πολύ κακής κατάστασης» και ζητούν, για να το κάνουν, χρήματα ως δωρεά σε κρυπτονομίσματα. Η έκκληση αναφέρει επίσης, «Κάθε νόμισμα βοηθάει».

Ενώ οι συνημμένοι κωδικοί QR είναι διευθύνσεις σε πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, ένας γρήγορος έλεγχος δείχνει ότι η κύρια εικόνα στον ιστότοπο φαίνεται να προέρχεται από ένα άρθρο εφημερίδας του γερμανικού διεθνούς ειδησεογραφικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της Deutsche Welle (DW). Δεν φαίνεται να παρέχονται άλλες πληροφορίες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη συνολική αυθεντικότητα και νομιμότητα της σελίδας.

Ορισμένοι από τους ιστότοπους που αναφέρονται στο darknet «δείχνουν» στην πραγματικότητα αξιόπιστους ιστότοπους. Αυτός που ξεχωρίζει είναι ο: https://www.defendukraine.org/donate- , ένας ιστότοπος που καλεί τους ανθρώπους να «Βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό και τους τραυματίες τους, καθώς και τις οικογένειες και τα παιδιά που έχουν παγιδευτεί στην σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη». Αναφέρεται επίσης στον λογαριασμό Twitter «Defend Ukraine».

Το domain καταχωρήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου, μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο ιστότοπος είναι απλός και περιέχει μια λίστα με διαφορετικούς οργανισμούς και ΜΚΟ στην Ουκρανία, καθώς και Crypto Currency – Bitcoin, Ethereum και USDT. Αυτή η περίπτωση έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτογράφηση σε κεφάλαια δωρεών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία