Η Vodafone παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα Economy of Things, που θεωρείται η επόμενη γενιά του Internet of Things.

Η νέα πλατφόρμα, με την επίσημη ονομασία Digital Asset Broker (DAB), θα δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα σε ηλεκτρικά οχήματα (EV) να διενεργούν απευθείας συναλλαγές με σημεία φόρτισης και σε πολλές άλλες συσκευές να προβαίνουν σε εμπορικές πράξεις με ασφάλεια. Είναι συμβατή και με τα υφιστάμενα κινητά πορτοφόλια ενώ θα υπάρχει παγκόσμια συνεργασία με τις Mastercard και Energy Web.

Σήμερα, η πλειονότητα των συνδεδεμένων συσκευών και αισθητήρων συλλέγει και αποστέλλει πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου. Η πλατφόρμα “Economy of Things” υπερβαίνει το πλαίσιο αυτό, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε εξακριβωμένες συνδεδεμένες συσκευές, οχήματα, έξυπνα μέρη οδικού εξοπλισμού και μηχανήματα να διεξάγουν απρόσκοπτα και με ασφάλεια συναλλαγές, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά με πλήρη έλεγχο του ιδιοκτήτη τους.

Ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών αναμένεται να ανέλθει σε παγκόσμιο επίπεδο στα 30 δισ. έως το 2025. Χάρη στην πλατφόρμα και τη γεωγραφική κλίμακα, αντί οι επιχειρήσεις να δημιουργούν τα δικά τους περίπλοκα συστήματα, σε οποιοδήποτε συσκευή αποδίδεται μια μοναδική ψηφιακή ταυτότητα. Έπειτα, η συσκευή είναι σε θέση να επικοινωνεί και να συναλλάσσεται ασφαλώς με άλλες συσκευές, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία wallet και πληρωμών, με επιπρόσθετη διασφάλιση από την κάρτα SIM του κινητού του χρήστη.

Πέρα από τις συσκευές της παγκόσμιας πλατφόρμας IoT της Vodafone, η εταιρεία θα παρέχει επίσης ασφαλείς συνδέσμους προς πλατφόρμες τρίτων και τις σχετικές συσκευές οικοσυστημάτων εντός του 2022, προσελκύοντας έτσι μια σειρά βιομηχανικών κλάδων, από την αυτοκινητοβιομηχανία και την ενέργεια, έως την κατασκευή και την εφοδιαστική αλυσίδα και την αλυσίδα εφοδιασμού.

Για την παροχή ασφάλειας, η πλατφόρμα χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη τεχνολογία blockchain, με την έννοια ότι το σύνολο των συσκευών και μηχανών που συνδέονται με το Vodafone DAB είναι εξακριβωμένες ως αξιόπιστες και έπειτα τους επιτρέπεται να διενεργήσουν αυτομάτως συναλλαγές και να ανταλλάξουν δεδομένα και χρήματα μέσω ασφαλών και κρυπτογραφημένων συνδέσεων. Έτσι, οι εταιρείες μπορούν να κυκλοφορήσουν νέα προϊόντα, τα οποία πιστοποιούνται σύντομα ως ασφαλή για συναλλαγές, όπου κι αν βρίσκονται και οι συσκευές είναι έτοιμες να προβούν σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε πραγματικό χρόνος.

Δοκιμαστική λειτουργία στη Βρετανία

Η υπηρεσία ξεκίνησε τη δοκιμαστική της λειτουργία στο Newbury, του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου σε συνεργασία με τη Mastercard και την Energy Web – έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στην απαλλαγή ενεργειακών δικτύων από τις ανθρακούχες εκπομπές – οι χρήστες των οχημάτων λαμβάνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση και τη συμβατότητα του πλησιέστερου διαθέσιμου σημείου φόρτισης και μπορούν να δώσουν την άδεια στο όχημά τους να εκτελέσει την επαναφόρτιση με ευκολία.

Στις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για την πλατφόρμα της Vodafone περιλαμβάνονται η χρέωση οδηγών ενοικιαζόμενων οχημάτων είτε αναλογικά με τη χρήση ή με βάση συνδρομής, η αγορά infotainment σε οικογενειακό αυτοκίνητο, έξυπνοι μετρητές και συναγερμοί ασφαλείας βιομηχανικών μονάδων, η πληρωμή των οποίων διενεργείται μέσω απευθείας χρέωσης, καθώς και η πιστοποίηση προμηθειών ιατρικού υλικού και άλλων αγαθών για την εξάλειψη πλαστών και εικονικών. Στο μέλλον, θα καταστεί δυνατό οι μηχανές του καφέ να παραγγέλλουν αυτομάτως κάψουλες ή ένας οδικός φανοστάτης να ανταλλάσσει δεδομένα σχετικά με την κυκλοφοριακή ροή με άλλα αντικείμενα μιας έξυπνης πόλης.

Επιπλέον, το Vodafone DAB επιλύει το πρόβλημα των περισσότερων υφιστάμενων συνδεδεμένων συσκευών και συστημάτων που τείνουν να λειτουργούν μεμονωμένα. Εάν, για παράδειγμα, ένα όχημα χρειαστεί να επικοινωνήσει με έναν χώρο στάθμευσης, προκειμένου να δεσμεύσει μια θέση, αυτό τυπικά απαιτεί δαπανηρή και χρονοβόρα ενσωμάτωση συστημάτων. Η πλατφόρμα Vodafone DAB παρέχει ένα ενιαίο σημείο όπου επαληθευμένα οχήματα ή άλλες συσκευές να αλληλεπιδρούν με πολλαπλούς χώρους ή συστήματα στάθμευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία