Η Αυστραλία επέβαλε άμεση απαγόρευση στις εξαγωγές αλουμίνας και μεταλλευμάτων αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένου του βωξίτη, στη Ρωσία, δήλωσε η κυβέρνηση την Κυριακή στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία βασίζεται στην Αυστραλία για σχεδόν το 20% των αναγκών της σε αλουμίνα», ανέφερε η αυστραλιανή κυβέρνηση σε κοινή δήλωση πολλών υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του πρωθυπουργού. Πρόσθεσε ότι η κίνηση θα περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να παράγει αλουμίνιο, το οποίο είναι μια κρίσιμη εξαγωγή για τη Ρωσία.

«Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με εξαγωγείς και φορείς αιχμής που θα επηρεαστούν από την απαγόρευση για να βρουν νέες και να επεκτείνουν τις υπάρχουσες αγορές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο αγγλοαυστραλιανός γίγαντας εξόρυξης Rio Tinto κατέχει μερίδιο 80% στην Queensland Alumina Ltd σε κοινοπραξία με τη ρωσική Rusal International PJSC, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αυστραλία επέβαλε κυρώσεις σε δύο Ρώσους επιχειρηματίες που συνδέονται με τη βιομηχανία εξόρυξής της, ένας από τους οποίους είναι ο δισεκατομμυριούχος Oleg Deripaska που κατέχει μερίδια στην QAL.

Η Αυστραλία έχει μέχρι στιγμής επιβάλει συνολικά 476 κυρώσεις σε 443 άτομα, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και 33 οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού τραπεζικού τομέα και όλων των οντοτήτων που είναι υπεύθυνες για το δημόσιο χρέος της χώρας, ανέφερε η δήλωση.

Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα δωρίσει τουλάχιστον 70.000 τόνους θερμικού άνθρακα στην Ουκρανία για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Οι Αυστραλοί παραγωγοί άνθρακα έχουν βομβαρδιστεί με εκκλήσεις για προμήθεια τις τελευταίες εβδομάδες από την Ουκρανία και άλλες χώρες όπως η Πολωνία που εξαρτώνται από τις ρωσικές προμήθειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή