Η Βουλγαρία δεν θα συνομιλήσει με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom για να ανανεώσει τη συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα εξετάσει εναλλακτικές προμήθειες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ασέν Βασίλεφ.

Η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο με ρωσικό αέριο στο πλαίσιο μιας 10ετούς συμφωνίας με την Gazprom, η οποία λήγει στα τέλη του 2022.

«Σε αυτήν την κατάσταση, δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες με την Gazprom… Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Βασίλεφ στο δημόσιο ραδιόφωνο BNR. «Δεν είναι μόνο η Βουλγαρία, αυτή είναι μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική».

Ο Βασίλεφ είπε ότι η Σόφια θα επιδιώξει να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τερματικούς σταθμούς στη γειτονική Τουρκία και Ελλάδα και να αυξήσει την ποσότητα αζερικού φυσικού αερίου που μπορεί να λάβει.

Η Βουλγαρία, όπου η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), έχει υπογράψει συμφωνία για την παραλαβή 1 bcm αζερικού φυσικού αερίου, αλλά μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τη σύμβαση μόνο αφού ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου με την Ελλάδα τεθεί σε λειτουργία αργότερα φέτος.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσίευσε σχέδια για μείωση της εξάρτησης του μπλοκ από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος και τερματισμό της εξάρτησής του «πολύ πριν από το 2030».

Ο Βασίλεφ είπε ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει την ιδέα μιας κοινής σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου για την ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να εξαλείψει τον ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών και να αποφέρει καλύτερες τιμές λόγω των υψηλότερων ποσοτήτων.

Πάντως, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε την Κυριακή ότι συνεχίζει να προμηθεύει αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα αιτήματα των ευρωπαίων καταναλωτών.

Η εταιρεία είπε ότι τα αιτήματα ήταν 106,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για τις 20 Μαρτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια