Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για την πορεία της ρωσικής οικονομίας προχώρησαν σήμερα οι οικονομολόγοι τόσο της βρετανικής Barclays όσο και της αμερικανικής Goldman Sachs, προβλέποντας δραματική υποχώρηση της σε διψήφιο ποσοστό τη φετινή χρονιά με φόντο τις συνέπειες του πολέμου και των εναντίον της κυρώσεων.

Οι αναθεωρήσεις αυτές ήρθαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, να προστεθούν στις μέχρι τώρα δυσοίωνες εκτιμήσεις που διατυπώνουν η μία μετά την άλλη οι διεθνείς τράπεζες και οι ξένοι αναλυτές θεωρώντας πως το τίμημα που θα πληρώσει η ρωσική οικονομία για τις επιλογές του Κρεμλίνου θα είναι βαρύ.

Δραματική υποχώρηση

Ειδικά η Barclays προχώρησε σε μια από τις πιο αρνητικές προβλέψεις που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, μετατρέποντας την προηγούμενη εκτίμηση της για θετική ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας σε μια θεαματική βουτιά ύψους 12,4% για φέτος, στην οποία θα προστεθεί περαιτέρω υποχώρηση κατά 3,5% το 2023.

«Λόγω των τωρινών γεωπολιτικών συνθηκών, θεωρούμε πως οι κυρώσεις θα έχουν μακροπρόθεσμη διάρκεια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της βρετανικής τράπεζας, υπό τον Μπραχίμ Ραζγκαλά. Ως εκ τούτου «η οικονομική επιβράδυνση θα είναι σταδιακή, αλλά θα επιταχυνθεί μέχρι τα μέσα του 2022, καθώς οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στην οικονομία» υποστηρίζει η έκθεση κάνοντας λόγο για ελεύθερη πτώση στην κατανάλωση, στις επενδύσεις και βέβαια στις εισαγωγές.

Ωστόσο, η βρετανική τράπεζα θεωρεί πως παρά την πίεση που θα δεχτούν τα οικονομικά της Ρωσίας, η συνέχιση των ενεργειακών εξαγωγών σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές στα commodities θα επιτρέψουν στη Μόσχα να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δαπάνες και τα χρέη της.

Αντιστοίχως, μεγαλύτερο.. βύθισμα της ρωσικής οικονομίας σε αρνητικό έδαφος προέβλεψε και η Goldman Sachs σε σημείωμα της, θεωρώντας πως η υποχώρηση της για φέτος θα κυμανθεί στο 10%, αντί του 7% που διατύπωνε στην προηγούμενη εκτίμηση της.

Σημείο κλειδί η κάμψη των εξαγωγών 

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας, υπό τον Κλέμενς Γκράφ, επεσήμαναν πως οι ρωσικές εξαγωγές θα υποστούν μεγαλύτερη ζημιά από όσο αρχικά αναμενόταν, γεγονός στο οποίο αποδίδεται περίπου η μισή από την αρνητική αναθεώρηση της Goldman. Συγκεκριμένα αναμένεται σημαντική αποδυνάμωση των εξαγωγών κατά 20% φέτος, κυρίως κατά το δεύτερο τρίμηνο, ποσοστό στο οποίο θα προστεθεί άλλη μια πτώση 10% του χρόνου.

Μάλιστα, παρά το γεγονός πως η τράπεζα αναμένει τις εξαγωγές φυσικού αερίου να συνεχιστούν χωρίς διαταραχές, οι εξαγωγές πετρελαίου εκτιμάται πως θα καταγράψουν βουτιά σχεδόν κατά 20%.

Αντιστοίχως και οι εισαγωγές θα έχουν απώλειες της τάξεως του 20% φέτος.

Πάντως, η τράπεζα επισημαίνει πως οι εμπορικές κυρώσεις είναι απίθανο να είναι τόσο επιβλαβείς για τη ρωσική οικονομία, όσο θα ήταν για έτερες οικονομίες που είναι περισσότερο ενσωματωμένες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Για το λόγο αυτό θεωρεί πως από την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν τα στοιχεία για μια αργή ανάκαμψη που θα επαναφέρει τους ρυθμούς ανάπτυξης σε θετικό έδαφος, στο 2,4% το 2003 και στο 3,4% το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ