Μια ανακοίνωση με πολλαπλούς αποδέκτες (κυρίως δε, τις ΗΠΑ) εξέδωσε σήμερα η Σαουδική Αραβία, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να θεωρηθεί υπεύθυνη για τυχόν ελλείψεις στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, σε ένα διάστημα που οι επιθέσεις από τους αντάρτες Χούτι της γειτονικής Υεμένης συνεχίζονται. Η απειλή ήρθε να επιταχύνει το ράλι στο οποίο είχαν και πάλι επιδοθεί σήμερα οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού.

Η ανακοίνωση ήρθε περίπου ένα 24ωρο αφότου έγινε γνωστό πως οι ισλαμιστές αντάρτες επιτέθηκαν σε τουλάχιστον έξι τοποθεσίες στη Σαουδική Αραβία, μεταξύ των οποίων περιοχές που διευθύνονται από τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό της Saudi Aramco, βάζοντας στο στόχαστρο αποθήκες καυσίμων και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι ίδιοι οι Χούτι είχαν επιβεβαιώσει με ανάρτηση τους στο Twitter πως ευθύνονται για τις επιθέσεις που έγιναν με τη χρήση drones, καθώς και βαλλιστικών πυραύλων.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εν όψει των συνομιλιών που θα διεξαχθούν στο Ριάντ, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ανάμεσα σε διαφορετικές φράξιες της Υεμένης, εκτός των Χούτι που έχουν δηλώσει πως θα τις μποϊκοτάρουν.

Σημειωτέον πως οι αντάρτες θεωρείται πως στηρίζονται οικονομικά και στρατιωτικά από το Ιράν.

Ιδανική ευκαιρία… 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco υποστήριξε χθες πως οι συγκεκριμένες επιθέσεις δεν κατάφεραν να προκαλέσουν κάποιο λειτουργικό πρόβλημα στον πετρελαϊκό κολοσσό. Όμως, το θέμα δεν έκλεισε εκεί, καθώς προφανώς το Ριάντ δεν θέλησε να αφήσει την ευκαιρία που του δόθηκε, σε ένα τόσο κρίσιμο για τον πετρελαϊκό κλάδο διάστημα, να περάσει ανεκμετάλλευτη. Έτσι, το υπουργείο Εξωτερικών πήγε ένα βήμα πιο πέρα και θέλησε, με την σημερινή ανακοίνωση, να ασκήσει πιέσεις στη Δύση, στην Ευρώπη, και κυρίως στην Ουάσιγκτον, ώστε να ασχοληθούν πιο σοβαρά με το πρόβλημα των ανταρτών σε ένα διάστημα που οι δυτικές αγορές έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ την ομαλή ροή πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία.

«Η Σαουδική Αραβία ανακοινώνει πως δεν θα φέρει ουδεμία εθύνη για τυχόν πετρελαϊκές ελλείψεις στις διεθνείς αγορές, δεδομένων των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της από τους τρομοκράτες αντάρτες των Χούτι» ανέφερε η σημερινή, ανοιχτά απειλητική, ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμφανίζονται εκνευρισμένα διότι θεωρούν πως οι ΗΠΑ και οι διεθνείς σύμμαχοι τους δεν τους έχουν υποστηρίξει αρκετά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της απειλής των Χούτι. Μάλιστα έχουν ζητήσει ευθέως από τον Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει τους Χούτι στη μαύρη λίστα τρομοκρατίας των ΗΠΑ.

Πραγματικά, στην ανακοίνωση του Ριάντ, που επιρρίπτονται ευθύνες και στην Τεχεράνη για την στρατιωτική συνδρομή προς τους αντάρτες, επισημαίνεται καθαρά πως «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της για την προστασία των ενεργειακών προμηθειών υιοθετώντας αποφασιστική δράση κατά των τρομοκρατών ανταρτών Χούτι».

Ράλι στις τιμές 

Δεδομένου πως στην Ε.Ε. έχει τεθεί επί τάπητος η πιθανή διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας συμπεριλαμβάνοντας πλέον και τον ρωσικό πετρελαϊκό κλάδο, η σαουδαραβική προειδοποίηση (για να μην πούμε απειλή) συνέβαλε προφανώς στην ανοδική τροχιά των πετρελαϊκών τιμών και σήμερα. Πραγματικά, το ράλι στις τιμές έχει αναζωπυρωθεί με το Brent να ανεβαίνει κατά πάνω από 6% στα 114,65 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να ενισχύεται σχεδόν 5,4% στα 110,31 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή