«Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι χρειαζόμαστε ακόμη το ρωσικό φυσικό αέριο», παραδέχθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, μετά τη συμφωνία Γερμανίας – Κατάρ για μακροπρόθεσμη ενεργειακή συνεργασία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στη Ντόχα δεν συζητήθηκε ενδεχόμενη πώληση όπλων ως αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, κάποιες γερμανικές εταιρίες του κλάδου βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με εταιρίες του Κατάρ, «αλλά χρειάζεται ακόμη πολιτική ώθηση και αυτό το πετύχαμε». Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι ακόμη σαφείς.

Μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Χάμπεκ διέψευσε κατηγορηματικά όταν ερωτήθηκε εάν ζητήθηκε από το Βερολίνο ως αντάλλαγμα η έγκριση πώλησης όπλων στο Κατάρ. Το θέμα «δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο από την πλευρά του Κατάρ», διαβεβαίωσε ο υπουργός, για να προσθέσει: «Δεν θέλουν να είναι απλώς μια προσωρινή λύση σε μια αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική του παρελθόντος. Το Κατάρ θεωρείται δομικό στοιχείο της στρατηγικής μας, η οποία περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους».

Βραχυπρόθεσμα, εξήγησε, οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ θα συμβάλουν επίσης στην εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τον ερχόμενο χειμώνα, ενώ μεσοπρόθεσμα, το LNG από το Κατάρ θα πρέπει να φτάσει στους προγραμματισμένους τερματικούς σταθμούς.

«Η διόρθωση των σφαλμάτων των τελευταίων δεκαετιών απαιτεί χρόνο. Τα στρατηγικά λάθη δεν διορθώνονται σε τρεις εβδομάδες. Μακροπρόθεσμα – και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος – η Γερμανία θέλει να απαλλαγεί εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε ο κ. Χάμπεκ. Μέχρι τότε, συνέχισε, χρειαζόμαστε μια στρατηγική μείωσης του φυσικού αερίου. «Δεν είναι κάτι που μου αρέσει να λέω, αλλά θα χρειαστούμε ακόμη ρωσικό αέριο προσωρινά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Αντικαγκελάριος και απέκλεισε εκ νέου ένα ενεργειακό εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, «επειδή οι συνέπειες θα επηρεάσουν εξίσου όλους τους πολίτες – σε ορισμένες περιοχές θα έκανε κρύο, κάποιες διαδικασίες εργασίας θα κατέρρεαν».

Σήμερα, Δευτέρα, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ μεταβαίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για συζητήσεις σχετικά με το πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται χωρίς εκπομπή CO2, με βάση ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή