Πάνω από 3,3 εκατ. έχουν φτάσει οι πρόσφυγες με το κύμα εξόδου από την Ουκρανία να συνεχίζεται, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. Όμως, στην ουσία ο αριθμός όσων έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς είναι υπερδιπλάσιος, καθώς αν συνυπολογιστούν όσοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο σε άλλες περιοχές της χώρας, το τελικό νούμερο πλησιάζει τα 6,5 εκατ.

Το νούμερο προκύπτει από έκθεση που σχημάτισε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) του ΟΗΕ, προσθέτοντας σε όσους Ουκρανούς έχουν ήδη περάσει τα σύνορα αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο από τις εχθροπραξίες, τους εκτοπισμένους που απλά έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους προς… οποιαδήποτε κατεύθυνση μπορούν.

«Το μέγεθος του ανθρώπινου πόνου και όσων έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν λόγω του πολέμου ξεπερνά κατά πολύ τα ήδη χειρότερα σενάρια που είχαμε κάνει» σχολίασε ο διευθυντής του ΙΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο. Μάλιστα, όπως εξήγησε, αν και όσοι έχουν περάσει τα σύνορα σε άλλες χώρες έχουν γίνει αποδέκτες της διεθνούς βοήθειας, βρίσκοντας καταφύγιο,  περίθαλψη και τρόφιμα, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη που έχουν εγκλωβιστεί στον πόλεμο, μακριά από τα σπίτια τους, σε περιοχές που σφυροκοπούνται, χωρίς κανείς να μπορεί να τους βοηθήσει.

Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες, γυναίκες, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, επισημαίνει ο ΙΟΜ κάνοντας και πάλι δραματική έκκληση για την κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από τον πόλεμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα