Άδεια για έκτακτη χρήση του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού σε παιδιά κάτω των 6 ετών σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα καταθέσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η αμερικανική Moderna.

Σύμφωνα με την εταιρεία τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας σε παιδιά κάτω των έξι ετών έδειξε ικανοποιητική αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

Η δόση που έλαβαν τα παιδιά ήταν περίπου το ένα τέταρτο του σκευάσματος που δόθηκε στους ενήλικες.

Τα αποτελέσματα της δόσης αυτής έδειξαν αποτελεσματικότητα ύψους 43,7% στην αποτροπή της νόσου σε παιδιά από έξι μηνών έως 2 ετών και αποτελεσματικότητα ύψους 37,5% στα παιδιά από δύο έως έξι ετών.

Η μελέτη στην οποία συμμετείχαν 6.700 παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών έδειξε πως κατάφεραν να παράγουν ποσότητα αντισωμάτων ανάλογη με αυτά των εφήβων, ήτοι δηλαδή αρκετή για να τα προστατέψει από σοβαρή νόσηση.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά η εταιρεία θα προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης για χρήσης σε παιδιά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Αν οι αρχές κάνουν δεκτή την αίτηση, θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που θα λάβει έγκριση χρήσης σε μωρά και παιδιά προσχολικής ηλικίας στις ΗΠΑ.

Μέχρι πρόσφατα η Pfizer φαινόταν να έχει προβάδισμα στον αγώνα δρόμου για την ανοσολογική κάλυψη των μικρών παιδιών, όμως οι μελέτες έδειξαν πως τελικά η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της σε τόσο μικρή δόση δεν ήταν αρκετά ικανοποιητική. Έτσι, έχει καθυστερήσει την υποβολή σχετικής αίτησης έγκρισης στις αρμόδιες διεθνείς υγειονομικές αρχές.

Πάντως, οι γονείς σε όλο τον κόσμο εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο να εμβολιάσουν κατά του κορωνοϊού τα παιδιά τους σε τόσο μικρή ηλικία. Διεθνής δημοσκόπηση του Ιδρύματος Kaiser Family Foundation έδειξε πως μόνο ένας στους πέντε γονείς είναι δεκτικός στον εμβολιασμό.

Για το λόγο αυτό και πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αποφύγει τους εμβολιασμούς σε παιδιά κάτω των έξι ετών. Ελάχιστες χώρες το έχουν πράξει, μεταξύ τους η Κίνα και η Κούβα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».