Η βιομηχανία, ο πρωταθλητής στη διετία της πανδημίας με μερίδιο 17,0% επί του συνόλου της πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας το 2021, αντιμετωπίζει ισχυρούς κραδασμούς από την άνοδο του ενεργειακού κόστους, όπως τονίζει η Eurobank στην τελευταία έκδοσή της, 7 Ημέρες.

Πλέον, οι επιχειρήσεις, για να διατηρήσουν το επίπεδο παραγωγής στα τρέχοντα επίπεδα, καταναλώνουν περισσότερους πόρους. Επιπρόσθετα, η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα που σχετίζονται με την πανδημία (κυρίως του τομέα της μεταποίησης), αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2022. Παρά ταύτα, οι ανακατατάξεις που δημιουργούνται στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, δύνανται να δημιουργήσουν και ευκαιρίες για τον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας.

Oι κλάδοι του εμπορίου, των μεταφορών, του τουρισμού και της βιομηχανίας εκτός κατασκευών, αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες ανάκαμψης το 2021.

Στο πιο πάνω Σχήμα 2 προκύπτουν τα σχετικά μερίδια επί του συνόλου της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας το 2020 και το 2021.

Για το τρέχον έτος, οι κλάδοι του τουρισμού και των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, έχουν περιθώρια για περαιτέρω τεχνική ανάκαμψη, καθότι η δραστηριότητά τους εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, οικονομικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με τις εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, δύνανται να φρενάρουν τον ρυθμό αύξησης της παραγωγής τους.

Ενίσχυση κατά 7,5% της ακαθάριστης προστιθένης αξίας το 2021

Η πραγματική συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 7,5% το 2021 από πτώση 9,0% το 2020. Ως εκ τούτου, οι απώλειες του πρώτου έτους της πανδημίας σε όρους πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, καλύφθηκαν κατά 76,1%. Το αντί-στοιχο μέγεθος στην Ευρωζώνη ήταν της τάξης του 77,3% (84,1% στην Ελλάδα και 78,5% στην Ευρωζώνη σε όρους πραγματικού ΑΕΠ).

Σε 8 από τους 10 συγκεντρωτικούς κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων, η πραγματική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία το 2021 ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με το 2020, ενώ σε δύο ήταν χαμηλότερη. Δηλαδή, παρά το άνοιγμα της οικονομίας, δύο κλάδοι συνέχισαν να βρίσκονται σε καθεστώς συρρίκνωσης. Οι τομείς της οικονομίας με τον μεγαλύτερο βαθμό ευαι-σθησίας στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, μετά τη βαθιά ύφεση το 2020, ανέκαμψαν σημαντικά το 2021. Αναλυτικά, ο συγκεντρωτικός κλάδος του χονδρικού και λιανικού εμπο-ρίου, επισκευών οχημάτων και μοτοσικλετών, μεταφοράς και αποθήκευσης και υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, είχε την υψηλότερη συνεισφορά στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής το 2021.

Η πραγματική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στον εν λόγω κλάδο της οικονομίας αυξήθηκε κατά 19,4% YoY το 2021 (-21,0% YoY το 2020), προσθέτοντας προσεγγιστικά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες στον ρυθμό αύξησης του συνόλου της πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της οικονομίας.

Ακολούθησαν οι παρακάτω κλάδοι: τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία, επισκευές ειδών νοικοκυριού και άλλες υπηρεσίες (12,5% YoY, συνεισφορά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες), επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (11,7% YoY, συνεισφορά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες), βιομηχανία εκτός κατασκευών (10,3% YoY, συνεισφορά 1,7 ποσο-στιαίες μονάδες), κατασκευές (10,3% YoY, συνεισφορά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες), ενημέρωση και επικοινωνία (7,3% YoY, συνεισφορά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες), δημόσια διοίκηση και άμυ-να, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, εκπαίδευση, δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώ-πινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα (2,9% YoY, συνεισφορά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες), δια-χείριση ακίνητης περιουσίας (0,3% YoY, συνεισφορά 0,0 ποσοστιαίες μονάδες), χρηματοπι-στωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (-7,9% YoY, συνεισφορά -0,4 ποσοστιαίες μονά-δες) και γεωργία, δασοκομία και αλιεία (-8,4% YoY, συνεισφορά -0,4 ποσοστιαίες μονάδες).

H τελευταία έκδοση 7 ΗΜΕΡΕΣ της Eurobank

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων