Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις σε περίπου 400 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 300 μελών της Δούμας και τις ρωσικές ελίτ, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι παράλληλα θα μπλοκάρει τον χρυσό της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες πώς θα γίνει αυτό.

Παράλληλα, η ΕΕ και η G-7 θα ενημερώσουν τους διεθνείς οργανισμούς ότι από αυτό το σημείο και μετά, δεν θα δραστηριοποιούνται πλέον εντός της Ρωσίας σύμφωνα με πρότυπα «business as usual», είπε ο αξιωματούχος στο CNBC, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Σκοπός μας εδώ είναι να αφαιρέσουμε μεθοδικά τα οφέλη και τα προνόμια που απολάμβανε κάποτε η Ρωσία ως συμμετέχων στη διεθνή οικονομική τάξη», είπε ο αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει τα μέτρα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, την πρώτη από τις τρεις μεγάλες ομιλίες που θα εκφωνήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας του στις Βρυξέλλες.

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει επίσης μια νέα σειρά αμερικανικών προσπαθειών για να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό, δήλωσε ο ανώτερος βοηθός του Λευκού Οίκου.

Μεταξύ αυτών, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες να παράσχουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε νέα χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια για όσους επλήγησαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις σοβαρές επιπτώσεις του σε όλο τον κόσμο», είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει πώς και πότε θα δοθούν τα χρήματα.

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει επίσης μια νέα δέσμευση κονδυλίων για να βοηθήσει στην προστασία της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, .

Μέσω της πρωτοβουλίας Feed the Future της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παράσχει 11 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 5 χρόνια για την αντιμετώπιση των απειλών για την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόληψη του υποσιτισμού, είπε ο αξιωματούχος.

Η μερίδα του λέοντος των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας πηγαίνει επί του παρόντος στην Αφρική και την Ασία, και τα αμερικανικά κεφάλαια θα διατεθούν σε πολλές από τις χώρες όπου ο πληθυσμός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Εκτός από τα κονδύλια, ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει την έναρξη μιας νέας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Δημοκρατικής Ανθεκτικότητας με νέα χρηματοδότηση τουλάχιστον 320 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση των δημοκρατικών αρχών στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή