Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δηλώνει ξεκάθαρα ότι «η απαίτηση της Ρωσίας αποτελεί παραβίαση των συμβολαίων που έχουν ήδη υπογραφεί» με τις χώρες της Δύσης και ότι «για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Ρωσία δεν είναι ένας σταθερός εταίρος». Ο Χάμπεκ δεν θέλησε να αναφέρει λεπτομέρειες για τη μελλοντική αντίδραση του Βερολίνου, επισημαίνοντας ότι «χρειάζονται διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας, για να δούμε πώς θα απαντήσουμε στη Μόσχα». Αλλά και η χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση (CDU) απορρίπτει με έμφαση τις απαιτήσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν. «Η ελεύθερη Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζεται, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση», δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Αντρέας Γιουνγκ.

Ο Γενς Ζούντεκουμ, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, δηλώνει μέσω Twitter ότι «για τις προμήθειες φυσικού αέριου υπάρχουν συμβόλαια μακράς διάρκειας, τα οποία συνήθως προβλέπουν πληρωμή σε δολάρια», κατά συνέπεια «η απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όρων του συμβολαίου». Πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο επισημαίνουν ότι, εάν η Δύση συμμορφωνόταν με την απαίτηση του Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια, θα παραβίαζε τις εμπορικές κυρώσεις που η ίδια έχει επιβάλει στη Μόσχα. Και αυτό γιατί θα έπρεπε να μετατρέψει ευρώ ή δολάρια σε ρούβλια, κάτι που ωστόσο απαγορεύεται σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο των κυρώσεων, που η ίδια η ΕΕ έχει εγκρίνει.

«Νέο επεισόδιο» στον εμπορικό πόλεμο

Σε κάθε περίπτωση Γερμανοί αναλυτές τονίζουν ότι πρόκειται για μία «νέα κλιμάκωση» στον οικονομικό πόλεμο με τη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν, η οποία ίσως μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή ενεργειακού εμπάργκο. Ήδη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ προειδοποιεί τη Δύση να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, υποστηρίζοντας ότι «ένα ενεργειακό εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας θα προκαλούσε πλήρη κατάρρευση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου». H οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σημειώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική απέναντι σε μία τέτοια απόφαση, η οποία θα είχε σημαντικές συνέπειες για τον καταναλωτή, αλλά και γενικότερα για την πορεία της οικονομίας σε μία χώρα που εισάγει από τη Ρωσία το 50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί.

Η Ανίζ Γκάνμπολντ, συνεργάτης της Aurora Energy Research, δηλώνει πάντως στην Handelsblatt ότι εάν η Gazprom αποφάσιζε μονομερώς να ζητήσει πληρωμή σε ρούβλια, θα έμπλεκε σε μία σειρά δικαστικών διενέξεων, καθώς «οι αγοραστές θα μπορούσαν να προσφύγουν σε διαιτητικό δικαστήριο». Διαφορετική άποψη εκφράζει ο Σεμπάστιαν Ντούλιεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικής Έρευνας στο Βερολίνο. Ο ίδιος πιστεύει ότι μία πληρωμή της Gazprom σε ρούβλια θα ήταν εφικτή και νόμιμη, εφόσον γίνει η μετατροπή στο ρωσικό νόμισμα μέσω της ιδιόκτητης τράπεζας της Gazprom, η οποία μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των δυτικών κυρώσεων.

Πηγή: Deutsche Welle / Γιάννης Παπαδημητρίου (HB, DPA, ARD)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ