Αποδεκτά θα συνεχίσουν να γίνονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, όπως αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει να επιτρέπει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να δέχονται ως επιλέξιμες εξασφαλίσεις τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα που δεν ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος, αλλά πληρούν άλλα κριτήρια επιλεξιμότητας, για τουλάχιστον όσο συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου πρόγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά το πακέτο των μέτρων χαλάρωσης των εξασφαλίσεων για την πανδημία που ισχύει από τον Απρίλιο του 2020.

Το χρονοδιάγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι τα έκτακτα μέτρα παροχής άφθονης ρευστότητας προς τις τράπεζες εισήχθησαν τον Απρίλιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα η κρίση του Covid-19.

Η απόσυρση των μέτρων αυτών όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ θα είναι σταδιακή σε τρείς φάσεις μεταξύ Ιουλίου 2022 και Μαρτίου 2024,

Από τις 8 Ιουλίου 2022, μειώνεται στο μισό η προσωρινή μείωση στην αποτίμηση των τίτλων που δέχεται ως εχέγγυα, από το τρέχον 20% στο 10%. Επίσης δεν θα διατηρηθεί η επιλεξιμότητα τίτλων που εκπληρούσαν τις προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης στις 7 Απριλίου 2020 αλλά οι αξιολογήσεις τους επιδεινώθηκαν κάτω από το μίνιμουμ αποδεκτό επίπεδο στη συνέχεια και θα επανατεθεί το όριο έκδοσης ανασφάλιστου χρέους από τραπεζικό όμιλο από το 10% στο 2,5, όπως ήταν πριν τον Απρίλιο του 2020.

Διαβάστε επίσης: Φοβού Λαγκάρντ και περίτεχνα λόγια λέγουσαν!

Τον Ιούνιο του 2023, η ΕΚΤ θα εφαρμόσει ένα νέο «κούρεμα» στα εχέγγυα, με βάση το επίπεδο ανοχής που υπήρχε προ του πανδημικού κινδύνου, καταργώντας σταδιακά τη γενική μείωση κατά 10% που ισχύει για τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων.

Τον Μάρτιο του 2024, η ΕΚΤ θα απομακρύνει όλα τα μέτρα χαλάρωσης λόγω της πανδημίας που είχαν τεθεί όσον αφορά στους τίτλους που κατατίθενται ως εχέγγυα για χρηματοδότηση.

Όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ ρευστότητα που υπερβαίνει τα 50 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων