Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την τρίτη της εξαμηνιαία έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και τον αντίκτυπο του SURE, του «εργαλείου» ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων που επηρεάζονται από την πανδημία COVID-19.

Η έκθεση επιβεβαιώνει τα ευρήματα των δύο προηγούμενων εξαμηνιαίων εκθέσεων, δηλαδή ότι το SURE πέτυχε να μειώσει τον αντίκτυπο της πανδημίας και να υποστηρίξει την ανάκαμψη το 2021.

Τα εθνικά μέτρα για την αγορά εργασίας που υποστήριξε το SURE προστάτευσαν αποτελεσματικά σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους από την ανεργία το 2020. Αυτή ήταν βασική προϋπόθεση για την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021. Το SURE συνέβαλε σε αυτό το συλλογικό επίτευγμα χρηματοδοτώντας προγράμματα που επέτρεψαν στις εταιρείες να διατηρήσουν υπαλλήλους και δεξιότητες και να βοηθήσουν τους αυτοαπασχολούμενους να είναι έτοιμοι να συνεχίσουν αμέσως τις δραστηριότητές τους.

Κρίσιμο στοιχείο στρατηγικής

Το SURE είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την προστασία των πολιτών και τον μετριασμό των σοβαρά αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας COVID-19. Παρέχει οικονομική στήριξη με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη μέλη για τη χρηματοδότηση εθνικών προγραμμάτων εργασίας μικρής διάρκειας, παρόμοια μέτρα για τη διατήρηση της απασχόλησης και τη στήριξη των εισοδημάτων, ιδίως για τους αυτοαπασχολούμενους, και ορισμένα μέτρα που σχετίζονται με την υγεία .

Σχεδόν 100 δισ. ευρώ

Συνολικά 94,4 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτικής βοήθειας σε 19 κράτη μέλη έχουν προταθεί μέχρι στιγμής από την Επιτροπή και έχουν χορηγηθεί από το Συμβούλιο, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί σχεδόν 90 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει συμπληρωματική υποστήριξη που έχει χορηγηθεί σε επτά κράτη μέλη. Το SURE μπορεί ακόμη να παρέχει 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας στα κράτη μέλη.

Κύρια ευρήματα της έκθεση

Το SURE υποστήριξε περίπου 31 εκατομμύρια άτομα και 2,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις το 2020. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% της συνολικής απασχόλησης και το ένα τέταρτο του συνόλου των επιχειρήσεων στα 19 δικαιούχα κράτη μέλη. Οι μικρές επιχειρήσεις ήταν οι κύριοι δικαιούχοι της στήριξης SURE. Οι τομείς που υποστηρίχθηκαν περισσότερο ήταν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων και η μεταποίηση. Το SURE συνέχισε να προστατεύει την απασχόληση κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης το 2021, υποστηρίζοντας περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους και περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις.

Σχεδόν το σύνολο της συνολικής προγραμματισμένης δημόσιας δαπάνης στο πλαίσιο του SURE έχει πλέον πραγματοποιηθεί. Πάνω από το ήμισυ αυτού έχει διατεθεί σε προγράμματα βραχυχρόνιας εργασίας. Τα κράτη μέλη έχουν εξοικονομήσει περίπου 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές τόκων χρησιμοποιώντας το SURE, χάρη στην υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της ΕΕ.

Η έκθεση περιλαμβάνει εξέταση των εθνικών συστημάτων ελέγχου και ελέγχου, όπως αναφέρθηκαν από τα κράτη μέλη. Διαπιστώνει ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν διενεργήσει ελέγχους για να αποτρέψουν την κατάχρηση της SURE οικονομικής βοήθειας. Οι έλεγχοι και οι έλεγχοι μπόρεσαν να εντοπίσουν και να διορθώσουν περιπτώσεις παρατυπιών και απάτης.

Ο Valdis Dombrovskis , Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία που Λειτουργεί για τους Ανθρώπους δήλωσε: «Δημιουργήσαμε το σχήμα SURE σε μια εποχή τεράστιων και απροσδόκητων δυσκολιών σε όλη την Ευρώπη. Και έχει πραγματικά δείξει την αξία του στις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Το 2020, στο απόγειο της πανδημίας, κράτησε σχεδόν το 30% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ σε θέσεις εργασίας και το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων πάνω από το νερό, κυρίως μικρές. Η επιτυχία του προγράμματος συνεχίστηκε μέχρι το 2021, υποστηρίζοντας ανθρώπους και επιχειρήσεις σε όλη την επικράτειά μας. Παραμένει ένα φωτεινό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε μια εποχή που είχε τη μεγαλύτερη σημασία».

Το SURE είναι διαθέσιμο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ παραμένουν στο φάκελο. Η οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο του μέσου μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται για την αντιμετώπιση σοβαρών οικονομικών διαταραχών που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή