Εκμεταλλευόμενος τον ρόλο διαμεσολαβητή, που φαίνεται ότι έχει αναλάβει ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών σε τέσσερα από τα έξι σημεία που έχει θέσει η Μόσχα για να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Αυτά είναι τα εξής:

  • Η υποχώρηση της Ουκρανίας στο θέμα της ένταξής στο ΝΑΤΟ
  • Η αποδοχή Ζελένσκι να αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα στην Ουκρανία και η ρωσική
  • Το θέμα του αφοπλισμού της Ουκρανίας, όπου το Κίεβο φαίνεται έτοιμο να κάνει «κάποιες παραχωρήσεις»
  • Η συλλογική ασφάλεια.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας και της ρωσικής παρουσίας στο Ντονμπάς.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σχετικά:

«Φαίνεται να υπάρχει κάποια σύγκλιση σε τέσσερα ζητήματα. Ενα από αυτά σχετίζεται με το ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία αρχικά επέμενε να ενταχθεί, αλλά μετά ο Ζελένσκι είπε ότι μπορεί να αποσύρει την υποψηφιότητα για την ένταξη. Ενα άλλο θέμα είναι να γίνει επίσημη γλώσσα του κράτους η ρωσική. Ο Ζελένσκι το έχει αποδεχθεί. Ετσι κι αλλιώς τα ρωσικά τα μιλάνε σχεδόν παντού στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, το άλλο «θέμα είναι ο αφοπλισμός. Φυσικά η Ουκρανία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, αλλά και αυτό το θέμα δεν είναι μη συζητήσιμο. Με άλλα λόγια οι Ουκρανοί δέχονται ότι μπορούν να γίνουν ορισμένες παραχωρήσεις και σε αυτό το θέμα».

Ο Πούτιν να κάνει μια αξιοπρεπή έξοδο

Για τις δηλώσεις Ζελένσκι πως θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα σε περίπτωση που βρεθεί συμβιβασμός με την Μόσχα, ο Ερντογάν σχολίασε ότι δείχνουν μια «έξυπνη ηγεσία».

Για την επικείμενη συνομιλία του με τον πρόεδρο Πούτιν, τόνισε, σύμφωνα με το CNN, ότι θα πρέπει να βρει τρόπο να κάνει μια «αξιοπρεπή έξοδο» και πως θα συζητήσουν και θα αξιολογήσουν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Από την άλλη, εμείς (Τουρκία) σίγουρα θεωρούμε τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης