Υψηλά ποσοστά αστοχίας έως και 60% έχουν ορισμένοι ρωσικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι ακριβείας στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ με γνώση επί του θέματος, μιλώντας στο Reuters.

Η αποκάλυψη αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η Ρωσία δεν κατάφερε να επιτύχει αυτό που οι περισσότεροι θα μπορούσαν να θεωρήσουν ως έναν από τους βασικούς στόχους της εισβολής της πριν από έναν μήνα, όπως η εξουδετέρωση της αεροπορίας της Ουκρανίας, παρά τη φαινομενική δύναμη του στρατού της ενάντια στις πολύ μικρότερες ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών, δεν παρείχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν την αξιολόγηση αυτή και δεν αποκάλυψαν τι ακριβώς οδήγησε στα υψηλά ποσοστά αστοχίας των ρωσικών πυραύλων.

Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής στην αποκάλυψη του Reuters.

Ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό αποτυχίας μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από αποτυχίες εκτόξευσης μέχρι πύραυλο που δεν εξερράγη κατά την πρόσκρουση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι άμυνας δήλωσαν σε δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 1.100 πυραύλους όλων των ειδών από την έναρξη του πολέμου. Ωστόσο δεν ανέφεραν πόσοι από αυτούς έπληξαν τους στόχους τους και πόσοι απέτυχαν.

Επικαλούμενοι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι το ποσοστό αποτυχίας της Ρωσίας ποικίλλει καθημερινά, και εξαρτάται από τον τύπο του πυραύλου που εκτοξεύεται και μερικές φορές μπορεί να υπερβαίνει το 50%. Δύο από αυτούς τους τύπους πυραύλων, εκτίμησαν ότι το ποσοστό αποτυχίας τους ανήλθε μέχρι και στο 60%.

Υψηλό ποσοστό αποτυχίας

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι οι πληροφορίες έδειξαν πως οι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ από αέρος είχαν ποσοστό αποτυχίας από 20 έως 60%, ανάλογα με την ημέρα.

Η Ρωσία εκτοξεύει δύο τύπους πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία, τους Kh-555 και Kh-101, σύμφωνα με το Missile Defense Project του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ποιο θα ήταν το τυπικό ποσοστό αστοχίας για πυραύλους κρουζ που εκτοξεύονται από αέρα. Δύο ειδικοί που μίλησαν στο Reuters είπαν ότι οποιοδήποτε ποσοστό αποτυχίας 20% και άνω θα θεωρηθεί υψηλό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους κρουζ από τον ρωσικό εναέριο χώρο νωρίτερα αυτό το μήνα όταν επιτέθηκε σε μια ουκρανική στρατιωτική βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα και ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους είπε στο Reuters ότι υπήρξε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αποτυχίας κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Οι επιθέσεις με πυραύλους ήταν χαρακτηριστικό της ρωσικής εισβολής, με τη Μόσχα να ανακοινώνει χτυπήματα εναντίον στρατιωτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων και αποθηκών όπλων.

Η ρωσική εισβολή έχει μέχρι στιγμής χιλιάδες θύματα και έχει εξωθήσει σε γειτονικές χώρες το ένα τέταρτο των 44 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων