Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανοίξει πυρ σε ερευνητική πυρηνική εγκατάσταση στην πόλη Χάρκοβο, ανέφερε το κοινοβούλιο της Ουκρανίας σε ανάρτηση στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου.

«Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή η έκταση της ζημιάς λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», φέρεται να ανακοίνωσε η Κρατική Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών της Ουκρανίας, σύμφωνα με την εν λόγω ανάρτηση.


Πάντως μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου στον ιστότοπο της εν λόγω αρχής δεν έχει αναρτηθεί οποιαδήποτε πληροφορία για το θέμα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα οι χώροι του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας χτυπήθηκαν από ρωσικές οβίδες. Τότε ο γενικός διευθυντής της εγκατάστασης δήλωσε ότι το σημείο στο οποίο φυλάσσεται πυρηνικό καύσιμο παρέμεινε άθικτο.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, υπέστη μερικούς από τους χειρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου.

Εκρήξεις στη Λβιβ

Στο μεταξύ, εκρήξεις συντάραξαν το Σάββατο τη Λβιβ. Το βράδυ ο δήμαρχος της πόλης, Andriy Sadovy, έγραψε στο Twitter πως σημειώθηκε «νέα επίθεση με ρουκέτες» στην πόλη του, η οποία προκάλεσε νέες εκρήξεις.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση με ρουκέτες που σημειώθηκε στην πόλη της δυτικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, μέσα σε λίγες ώρες, καθώς άλλη μία έκρηξη είχε καταγραφεί νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Ο δήμαρχος έγραψε σε νέο tweet πως αρκετές υποδομές υπέστησαν σημαντικές ζημιές, ωστόσο δεν κινδύνεψαν κατοικίες. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες σπεύδουν στο σημείο για να σβήσουν τη φωτιά.

Ακολουθούν τα πρώτα πλάνα από τις νέες εκρήξεις στη Λβιβ, των οποίων η αυθεντικότητα δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα.

Τραυματίες στο Τσερνιχίβ

Στην πόλη Τσερνιχίβ της βόρειας Ουκρανίας, ο δήμαρχος δήλωσε ότι 44 βαριά τραυματισμένοι, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές για θεραπεία καθώς η πόλη έχει αποκοπεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στο σύνορο με τη Λευκορωσία, είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη, δήλωσαν χθες τοπικές αρχές και προειδοποίησαν ότι έχει καταστεί αδύνατο να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να φθάσει στην πόλη ανθρωπιστική βοήθεια καθώς μια γέφυρα, η οποία συνδέει την πόλη με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας προς τον νότο έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο δήμαρχος του Τσερνιχίβ, Βλαντισλάβ Ατροσένκο, είπε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για 44 τραυματίες που έχουν ανάγκη από επείγουσα θεραπεία.

«Δεν μπορούν να επιβιώσουν εδώ εξαιτίας της βαρύτητας των τραυμάτων τους, χρειάζεται επειγόντως να μεταφερθούν», είπε.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι στην πόλη παραμένουν έως και 130.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα, θέρμανση ή προμήθειες πόσιμου νερού και ότι η πόλη βρίσκεται υπό σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από τον πόλεμο ο πληθυσμός της πόλης ήταν περίπου 290.000 κάτοικοι.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις δηλώσεις του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια