Εκτός από τις καθοριστικές αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το προηγούμενο διήμερο αναφορικά με την ενέργεια, αλλά και στη συμφωνία για το αμερικανικό LNG, οι 27 ηγέτες αναγνωρίζουν την ανάγκη να προωθηθούν οι εργασίες για την εφαρμογή της διακήρυξης των Βερσαλλιών σχετικά με την οικοδόμηση μιας πιο ανοικτής και ισχυρής οικονομικής βάσης.

Αυτό αφορά κυρίως τη μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων στους πλέον ευαίσθητους τομείς, όπως οι κρίσιμες πρώτες ύλες, οι ημιαγωγοί, η υγεία, η ψηφιακή διάσταση και τα τρόφιμα, και με την εφαρμογή μιας φιλόδοξης και ισχυρής εμπορικής πολιτικής, καθώς και με την προώθηση των επενδύσεων.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής τονίζεται ότι 30 χρόνια μετά τη δημιουργία της, η ενιαία εξακολουθεί να είναι ένα από τα πρωταρχικά πλεονεκτήματα της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής της μετάβασης, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών.

Είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται η λειτουργία της ενιαίας αγοράς και σε περιόδους κρίσης.

Προκειμένου η ενιαία αγορά να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της προς όφελος των ευρωπαίων καταναλωτών και να συμβάλει στην τόνωση της παραγωγικότητας και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί:

α) την αυστηρή εφαρμογή και επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης όλων των εταιρειών με τα εναρμονισμένα πρότυπα και τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ·
β) την εφαρμογή της βιομηχανικής στρατηγικής και της στρατηγικής για τις ΜΜΕ
γ) την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, ιδίως όσον αφορά την ψηφιακή διάσταση και τις υπηρεσίες·
δ) τη στενή παρακολούθηση και την πρόληψη των σημείων συμφόρησης, καθώς και την άρση εναπομενόντων αδικαιολόγητων φραγμών και διοικητικών επιβαρύνσεων και την αποφυγή δημιουργίας νέων·
ε) την καλύτερη διασύνδεση των οικοσυστημάτων μεταξύ των κρατών μελών, και τη διασφάλιση και τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού·
στ) τη διατήρηση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως διεθνούς παράγοντα καθορισμού προτύπων.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προέβη σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις. Προσυπογράφει τις προτεραιότητες πολιτικής της ετήσιας έρευνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και καλεί τα κράτη μέλη να τις αποτυπώσουν στα εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων και προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης.

Προσυπογράφει επίσης το σχέδιο σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να προωθήσει, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές καταστάσεις όλων των κρατών μελών, τις εργασίες σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής για την αύξηση των τιμών των τροφίμων και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, στην οποία καθορίζονται τόσο βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής προσιτότητας των τροφίμων στην ΕΕ και τη συνδρομή προς τους αγρότες για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους εισροών, όσο και μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη στήριξη της μετάβασης προς ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους, να δώσει προτεραιότητα στις εργασίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων παγκοσμίως, ιδίως στηρίζοντας την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία στην Ουκρανία και στις πλέον ευάλωτες και εκτεθειμένες τρίτες χώρες. ǹυτός θα είναι ο κύριος στόχος της πρωτοβουλίας FARM (Αποστολή Επισιτιστικής και Γεωργικής Ανθεκτικότητας).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ