Σε χαμηλό επταετίας υποχώρησε σήμερα το γιεν, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διατηρήσει τη δέσμευση της σε μια άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική, διευρύνοντας ταυτόχρονα το χάσμα που την χωρίζει με έτερες διεθνείς κεντρικές τράπεζες όπως η αμερικανική Fed που έχουν ήδη δρομολογήσει μια στρατηγικής σύσφιγξης.

Συγκεκριμένα, το ιαπωνικό νόμισμα βρέθηκε να χάνει πάνω από 2,4% στα 125,09 έναντι του δολαρίου, που είναι και το χαμηλότερο σημείο του από τον Αύγουστο του 2015.

Ήταν μια αντίδραση λογική στην ανακοίνωση της BoJ που για πρώτη φορά δήλωσε πως θα προχωρήσει σε αγορές… απεριόριστου αριθμού δεκαετών κρατικών ομολόγων  μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Μάλιστα, ο διοικητής Χαρουχίκο Κουρόντα σχολίασε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθεί η έξοδος από την νομισματική χαλάρωση, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλά, κάτω από το όριο του 2% παρά την πίεση που ασκούν εσχάτως οι υψηλές τιμές στα commodities.

Η επ’ αόριστον παράταση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ιαπωνική κεντρική τράπεζα «άνοιξε» το spread μεταξύ των αμερικανικών και των ιαπωνικών αποδόσεων στο μεγαλύτερο επίπεδο από το 2019 και επιτάχυνε τη βουτιά του ιαπωνικού νομίσματος που ήδη από τις αρχές της χρονιάς βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα οι απώλειες του από τις αρχές της χρονιάς έναντι του αμερικανικού νομίσματος ξεπερνούν το 7%.

Πάντως, αν και η ταχύτατη αποδυνάμωση του γιεν ανησυχεί την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα, την τρέχουσα περίοδο δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Μόλις προ ημερών ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Κουρόντα σχολίασε πως στροφή της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα μπορεί να πυροδοτηθεί μόνο για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και όχι την αποδυνάμωση του γιεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές