Μπορεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθέτησε στις αποφάσεις του τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις ανά χώρα αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Σάντσεθ και του Πορτογάλου πρωθυπουργού Κόστα, ωστόσο μία φράση κλειδί στο κείμενο των συμπερασμάτων διασφαλίζει ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Έθεσε ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί οι κυβερνήσεις των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου να έχουν πάρει το «ΟΚ» για την προσωρινή επιβολή ανώτατων τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ωστόσο θα ελεγχθεί κατά πόσο αυτό το μέτρο επηρεάζει ή όχι τις αγορές των υπόλοιπων κρατών – μελών.

Οι εξαγωγές ρεύματος

Όπως εξηγούν στον ΟΤ, παράγοντες της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, «οι χονδρεμπορικές ή χρηματιστηριακές αγορές των κρατών – μελών είναι διασυνδεδεμένες. Λειτουργούν ως ενιαία αγορά και η Κομισιόν, όπως και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν σκοπεύουν να αλλάξουν αυτήν την αρχιτεκτονική δομή». Κατά τις ίδιες πηγές «η επιβολή ανώτατης τιμής μεμονωμένα σε χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το μόνο που θα είχε ως αποτέλεσμα θα ήταν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτή να καταφύγουν στις εξαγωγές ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας αναζητώντας την πληρωμή τους σε γειτονικές αγορές με υψηλότερη τιμή». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στον ΟΤ, ότι «οι μεγάλες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της Ιβηρικής Χερσονήσου EDP και Iberdrola φέρονται να διαφωνούν με τους χειρισμούς των πολιτικών ως προς το θέμα. Κι αυτό καθώς οι εξαγωγές ρεύματος δημιουργούν πρόσθετα κόστη για εισαγωγές ακριβού ρεύματος ή και για την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες ενέργειας».

Η ελληνική αγορά

Το θέμα άναψε φωτιές και στην ελληνική πολιτική σκηνή. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση για τη μη διεκδίκηση τέτοιου μέτρου (πλαφόν) και στην εγχώρια χονδρεμπορικής αγορά και την κυβέρνηση να απορρίπτει την εφαρμογή του στη χώρα μας.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Για πολλοστή φορά η αντιπολίτευση επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, με αφορμή τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δυνατότητα επιτάχυνσης της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκτακτων μέτρων για την αποσύνδεση των τιμών ορυκτών καυσίμων από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά.

– Πολλές από τις προτάσεις που αναφέρονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  και περιλαμβάνουν τρόπους για την αποσύνδεση των ορυκτών καυσίμων από τον προσδιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε περιοχές περιορισμένης διασύνδεσης με την κοινή ηλεκτρική αγορά, όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, μεταφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στους κρατικούς προϋπολογισμούς και άρα στους φορολογούμενους που είναι και οι καταναλωτές ενέργειας», σημειώνει στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΝ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια